Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

Bijeenkomst Dromen over CMK4

Cultuureducatie

Datum
wo 6 maart 2024

Tijdstip
14:30 - 17:30 uur

Voor wie?
Directie en intern cultuurcoördinatoren primair, voortgezet en speciaal onderwijs, culturele organisaties en beleidmakers onderwijs en cultuur Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht.

Locatie
Energiehuis, Dordrecht

Prijs
Gratis

Aanmelden
vr 23 februari 2024

Aanmelden

Bereid je voor om in de wereld van creativiteit, inspiratie en kunst te duiken! We nodigen je van harte uit voor de CMK4 Bijeenkomst in het Energiehuis op woensdag 6 maart 2024. Ontdek de mogelijkheden die CMK4 biedt voor jouw school, organisatie of wijk.

Er komt een vervolg op CMK3! CMK4 loopt van 2025 – 2028 en wij zijn aanvrager van deze subsidie voor vijf gemeentes.

Het is nú jouw kans om mee te praten en input te leveren voor deze nieuwe aanvraag. Deel jouw dromen en wensen met ons.

Laat je inspireren door best practices vanuit CMK die unieke projecten tot stand hebben gebracht. Onze sprekers delen hoe CMK heeft bijgedragen aan inspirerende initiatieven. Maar dat is nog niet alles! Je krijgt ook de kans om groots te dromen over de CMK4-mogelijkheden van 2025 tot en met 2028. Als klap op de vuurpijl sluit stadsdichter Swendeline Ersilia deze inspirerende middag af. Meld je uiterlijk 28 februari aan en geniet van een dag vol creativiteit, inspiratie en dromen!

Programma

  • 14:15 – 14:30 > Inloop
  • 14:30 – 14:50 > In gesprek met Mitchell Amsterdam over ‘En de winnaar is’
  • 14:50 – 15:05 > Inleiding CMK4
  • 15:05 – 16:00 > Best practices en inspirerende voorbeelden.
  • 16:00 – 16:15 > Pauze
  • 16:15 – 17:15 > Samen dromen over CMK4
  • 17:15 – 17:30 > Wrap-up door Stadsdichter Swendeline Ersilia

*Hieronder vind je meer info over de projecten

Theatervoorstelling ‘En de winnaar is’

ToBe – Mitchell Amsterdam

‘En de winnaar is’ gaat over de scheiding van ouders en de impact die dit heeft op kinderen en jongeren. Een etalage voorstelling waarin een kind of een ouder zich zou kunnen herkennen. De voorstelling geeft een stem aan ervaringen van jongeren. De jongeren delen hun verdriet, ideeën en twijfels over scheiden met het publiek. Deze samenwerking is tot stand gekomen door CmK met de GGZ, Adviespunt Scheiden en de ToBe Jeugdtheaterschool.

DLP Programma OBS De Mondriaan

Filmtheater de Witt – Mirjam de Jager
Onderwijsmuseum – Martine Blijdorp

Het Dordts Leerprogramma (DLP) biedt elf basisscholen in Dordrecht de mogelijkheid om via onderwijs-tijdverlenging te werken aan ontwikkeling van taal, rekenen en  sociaalemotionele en brede ontwikkeling. Het Nationaal Onderwijsmuseum, in samenwerking met Filmtheater de Witt, wilde graag een partner zijn binnen het DLP, maar had nog geen programma klaarliggen voor een (jaar)traject op school. Via CMK is het jaarprogramma ‘van hoorspel tot film’ ontwikkeld.

Actueel project Burgerschap

Bibliotheek AanZet
SOC – Marjan van Breugel

De scholen en de culturele partners van Cultuurmenu Papendrecht bepalen jaarlijks het actuele thema van de workshop voor groep 7 & 8. Voor het schooljaar 2022-2023 is burgerschap en cultuureducatie uitgewerkt in samenwerking met Bibliotheek AanZet, muziekvereniging Excelsior en de JeugdTheaterschool Papendrecht (JTSP). 600 leerlingen kiezen uit vier workshops, waarbij in wordt gegaan op een bouwsteen van Burgerschap. Deze workshops zijn ontwikkeld via CMK.

Verwondercoach

SOC – Yarah Winkelaar

De Verwondercoach is een training voor pedagogisch medewerkers werkend met zowel het jonge kind (2,5 – 4 jaar) als op de BSO. De training legt zich vooral toe op verwondering, nieuwsgierigheid en het gebruik van de eerst twee fases van het creatief proces. De verwondercoach is op vele manieren toepasbaar, maar werkt hoofdzakelijk met voorbeelden uit kunst en cultuur. Deze training is ontwikkeld via CMK.

Implementatie Laat maar zien

 Icc’er Ineke de Jong 

De Beukelmanschool is een reformatorische school en wil zich ontwikkelen als ‘hoofd, hart en handen’ school. Met meer nadruk op de gehele ontwikkeling van het kind. Icc’er Ineke de Jong heeft samen met haar collega leerkrachten een cultuurplan ontwikkeld en een leerlijn beeldend + muziek geïmplementeerd. Ook met ondersteuning vanuit CMK.

Beeldende coaching 

Theaterdocent – Natalja Verhoef

Voor basisschool Parkwijck was het een inspirerende start van het schooljaar! Het team begon meteen in augustus met een training Creatief Proces. In deze training stond oriënteren en onderzoeken centraal. Om daarna gelijk door te gaan met beeldende workshops, voorbeeldlessen en coaching in de klas, dit alles via de ondersteuning van CMK.

Mbo-fotoproject met het Parkhuis

Fotograaf – Mark Isarin

Een intergenerationeel fotografie project waarin contact maken centraal staat. Studenten helpende Zorg & Welzijn van het DaVinci gaan na hun studie veelal de ouderenzorg in. Bij dit project worden studenten aan ouderen gekoppeld en leren zij met fotografie contact te maken met de doelgroep, waar zij in de toekomst mee werken. Dit project werd via CMK ontwikkeld en uitgevoerd als een pilot, om te kijken of er in de toekomst een structurele plaats is binnen de opleiding voor dit onderdeel.

Aanmelden

Mis dit alles dus niet en meld je aan voor deze inspirerende middag!  Aanmelden kan t/m 28 februari 2024

Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028

Goed nieuws: er komt een vervolg op CmK3! CmK4 loopt van 2025 – 2028 en SOC is aanvrager van deze subsidie voor vijf gemeentes. Het is nú jouw kans om mee te praten en input te leveren voor deze nieuwe aanvraag. Deel jouw dromen en wensen, zodat wij deze mee kunnen nemen in de nieuwe aanvraag.

Met het programma Cultuureducatie met Kwaliteit maken we goede cultuureducatie mogelijk voor alle leerlingen in Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht. Welke vorm van kunst en cultuur is daarbij niet van belang. Goede cultuureducatie geeft leerlingen plezier, brengt ze belangrijke vaardigheden bij en geeft ze de kans om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. De aanvraagperiode CmK4 loopt t/m 1 juli 2024.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!