Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

Fantastische Felix

Cultuureducatie

Datum
t/m do 4 april 2024

Tijdstip
1 dagdeel, ochtend of middag. +/- 3 uur

Voor wie?
Bovenbouw primair onderwijs in Dordrecht groep 6, 7 of 8 (één groep per school)

Locatie
Op school

Prijs
Gratis

Aanmelden
mei 2024

Aanmelden

SOC (Samen ontwikkelen door Cultuur), Ubeat Academy en Ars Musica geven de mogelijkheid aan basisscholen in Dordrecht om met de bovenbouw mee te doen aan de muziek workshop: Fantastische Felix!

Fantastische Felix is een interactieve workshop om kinderen kennis te laten maken met de klassieke muziek van Felix Mendelssohn. Zijn muziek wordt op een moderne manier vertaald en bewerkt door de leerlingen.

“Als Felix Mendelssohn vandaag leefde, wat voor muziek zou hij dan maken?”

Het project

De workshop Fantastische Felix staat in het teken van componist Felix Mendelssohn-Bartholdy: een Duitse componist, pianist en dirigent geboren in 1809. Felix Mendelssohn componeerde zijn eerste eigen stukken toen hij dertien was en zijn muziek is vervlochten met maatschappelijke thema’s zoals het verbinden van bevolkingsgroepen, antisemitisme en vrouwenemancipatie.

Samenwerking

De workshop is ontstaan uit een samenwerking tussen Ubeat Academy en Ars Musica. Ubeat Academy richt zich op het maken van elektronische muziek en Ars Musica op mensen in aanraking brengen met klassieke muziek.

In de workshop wordt gefocust op het ontwikkelen van muzikale vaardigheden en het gebruiken van de kenmerken uit het leven van Felix Mendelssohn. Hierdoor ontstaan er gesprekken over wie hij was/ wat hij deed en wat hij zou doen in de moderne tijd.

De leerlingen worden in Fantastische Felix uitgedaagd tot een cross-over: kunnen ze iets hedendaags maken met zijn klassieke materiaal?

Moderne technologie

Met behulp van een app genaamd Sound Blocks gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. De app geeft ze de mogelijkheid om verschillende instrumenten te gebruiken en met elkaar te remixen. Ze gaan onderzoeken hoe Felix Mendelssohn zou klinken in 2023 als hij bijvoorbeeld DJ skills had. Samen met zijn stukken kunnen de kinderen ter plekke een volledige productie produceren. Van beats tot teksten, allemaal geïnspireerd door Felix Mendelssohn en zijn leven.

Wat kan je verwachten?

  • Introductie Felix Mendelssohn-Bartholdy en muziek door Ars Musica
  • Wat is geluid en wat doet muziek met je? Vragen met Ubeat Academy
  • Leerlingen gaan aan de slag met het maken van hun eigen beats via Sound Blocks
  • Leerlingen nemen teksten in spoken-word of rap vorm op
  • Elk groepje voltooit zijn fantastische Mendelssohn Remix 
  • Optionele feestelijke afsluiting in het Energiehuis 

Aan het einde van het volledige project wordt er een feestelijke bijeenkomst georganiseerd in het Energiehuis. Hier kunnen alle groepen/scholen die hebben meegedaan aan Fantastische Felix bijeenkomen. De datum en inhoud van deze dag volgt later.

Meedoen?

Aanmelden is mogelijk tot en met mei 2024. Meedoen is gratis en vol = vol. Er kunnen in totaal 10 scholen meedoen!

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!