Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

Voor partners

Save The Date – Inspiratiemiddag Cultuurparticipatie

Cultuurparticipatie

Datum
ma 10 juni 2024

Tijdstip
14:00 - 17:15 uur

Voor wie?
Wijkmanagers, maatschappelijke partners uit de wijk, culturele organisaties, beleidsmakers, (sleutelfiguren cultuur) uit Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht

Locatie
Energiehuis

Prijs
Gratis

Aanmelden
Jouw thema doorgeven is mogelijk t/m 8 april 2024

Aanmelden

Op maandag 10 juni organiseren wij van 14.00 – 17.15 uur de Inspiratiemiddag Cultuurparticipatie in het Energiehuis. Zet het alvast in je agenda! En geef meteen aan ons door welke onderwerp binnen jouw wijk en/of organisatie speelt. Wij willen namelijk graag een middag organiseren met een programma dat aansluit op jouw vragen, behoefte en ideeën.

Wat gaan we doen?

Dat ligt helemaal aan jouw input! Laat ons vooral weten wat er bij jou speelt. Als cultuurverbinder in de buurt willen we de actieve schakel zijn, de doener, maar tegelijk ook de onderzoeker: hoe komt ieders kracht het beste tot zijn recht? Laten we samen ontdekken hoe wij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen en kansen die voor ons liggen.

Welk thema speelt er bij jou?

Naar aanleiding van onze gesprekken met verschillende partners hebben wij zes thema’s opgesteld voor de inspiratiemiddag. Deze onderwerpen kwamen namelijk het meest ter sprake. Ieder met een eigen invalshoek en een andere vraag, maar wel een gedeeld onderwerp dus. Welk van de onderstaande thema’s spreekt jou het meeste aan? Laat het ons weten. Of heb jij een ander actueel onderwerp? Geef dat ook aan ons door. Wil je uiterlijk 8 april reageren, dan gaan wij aan de slag om het programma definitief maken. Dank alvast!

Welk thema spreekt jou het meest aan?

 1. Impactmeting
 2. Samenwerking cultuur en andere vakgebieden
 3. Diversiteit en inclusie
 4. Positieve gezondheid en preventie
 5. Subsidieaanvragen en fondsen
 6. Ondersteunen lokale initiatieven

1. Impactmeting

Het meten van impact is belangrijk om de waarde van je organisatie in de samenleving te begrijpen en te verantwoorden naar de gemeente of andere partijen.
Het meten van impact gaat niet alleen over harde cijfers; het draait ook om de bredere en diepere aspecten die laten zien hoe een initiatief echt van invloed is op de samenleving. Maar hoe krijg je hier inzicht in?

2. Samenwerking cultuur en andere vakgebieden

Hoe kan cultuur jouw initiatieven versterken? Verken mogelijkheden voor gedeelde budgetten, waarbij diverse vakgebieden bijdragen aan een opdracht.
Ontdek de kracht van samenwerking met cultuur en streef naar inclusieve initiatieven die diverse perspectieven samenbrengen en de wijk aanspreken.

3. Diversiteit en inclusie

Hoe wordt diversiteit en inclusie verweven in alle aspecten van je organisatie? 
Diversiteit stimuleert innovatie en versterkt de verbinding met de gemeenschap, wat een positieve invloed heeft op je organisatie. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie in de wijk alle achtergronden, identiteiten en perspectieven aanspreekt, vertegenwoordigd en gewaardeerd wordt? Hoe haal je de wensen van diverse groepen uit de wijk op?

4. Positieve gezondheid en preventie

Hoe kan sport, cultuur en natuur een preventieve werking hebben op problemen op het gebied van gezondheid, eenzaamheid en sociale cohesie?
Ontdek hoe je op maat gemaakte oplossingen bedenkt en speel in op de specifieke behoeften van jouw wijk. Word een verschilmaker en zet sociale, maatschappelijke, sport, cultuur en natuur initiatieven in om de levenskwaliteit te verbeteren.

5. Subsidieaanvragen en fondsen

Ontdek praktische inzichten en handige tips over subsidieaanvragen en fondsenwerving.
Krijg inzichten in de verschillende mogelijkheden om financiële steun te ontvangen voor jouw initiatieven. Leer naast de financieringsroutes ook hoe samenwerken met andere organisaties de kracht van jouw initiatieven vergroot.

6. Ondersteunen lokale initiatieven 

Ontdek hoe je lokale initiatieven ondersteunt en versterkt.
Leer om in te spelen op de behoeften van lokale projecten en draag actief bij aan verbinding binnen een wijk. Samenwerken, connecties maken en inspelen op de wijken staan centraal. Eke organisatie kan bijdragen aan een levendige wijk!

Concept programma

De uitnodiging met het definitieve programma en link om je aan te melden volgt binnenkort. Maar het concept programma ziet er als volgt uit:

 • 14.00 – 14.30 uur: Inloop
  Kom binnen en laat je meteen onderdompelen en verrassen  
 • 14.30 – 14.45 uur: Opening  
  Wat staat ons deze middag te wachten? 
 • 14.45 – 15.45 uur: Programma deel 1 
  Laat je inspireren door een boeiende spreker / expert
 • 15.45 – 16.00 uur: Pauze 
 • 16.00 – 16.45 uur: Programma deel 2 
  Duik dieper in een thema tijdens (inter)actieve workshops. 
 • 16.45 – 17.15 uur: Borrel  
  Zoek de verbinding met anderen onder het genot van een hapje en een  drankje. 

Waarom tijd vrijmaken?

 • Inspiratie over actuele thema’s
 • Ontmoeting met professionals uit de zorg, cultuur, sport, natuur en maatschappelijke organisaties uit Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht
 • Kennis delen

Zet alvast in je agenda!

 • Wat                 Inspiratiemiddag Cultuurparticipatie
 • Wanneer         Maandag 10 juni 2024
 • Hoe laat          14.00 – 17.15 uur
 • Waar:              Energiehuis
 • Prijs                 Gratis
 • Voor wie         
  Wijkmanagers, maatschappelijke partners uit de wijk, culturele organisaties, beleidsmakers, (sleutelfiguren cultuur) uit Alblasserdam, Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Geef jouw thema door

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!