Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

6 april 2023

20 april: 1e editie Symposium Cultuurparticipatie!

BurgerschapCultuurparticipatieLeren & inspireren

Op donderdag 20 april komen 65 professionals van culturele, sociale en maatschappelijke organisaties uit de wijken en beleidsmakers samen tijdens de eerste editie van het Symposium Cultuureducatie. Tijdens dit symposium staat de vraag centraal hoe er vanuit cultuur gewerkt kan worden aan een actueel onderwerp in de wijken Crabbehof, Noordflank/Lijnbaan, De Staart en Sterrenburg. Deze inspirerende middag wordt om 14.00 uur geopend door wethouder Rik van der Linden in het Energiehuis.

Cultuur is waardevol

Cultuur is een waardevol middel om te werken aan (moeilijke) vraagstukken in de samenleving, zonder te stigmatiseren. Cultuur richt zich op het ontwikkelen van talenten en het creëren van kansen voor mensen van alle leeftijden. Tijdens dit symposium gaan de sprekers Chantal van Heeswijk, Yosser Dekker van Bureau Ruimtekoers, Ifor Schrauwen, Fokka Deelen en Jolinda van Dijk in gesprek met de deelnemers. Iedere inspiratiesessie heeft een ander thema.

Inhoud

Vier sessies gaan over een actueel thema in de wijk. In Crabbehof is afvalproblematiek het gespreksonderwerp. In de Staart is dat verbinding en ontmoeting. Voor de Noordflank/Lijnbaan staat de vraag ‘Hoe zorgen we ervoor dat mensen trots worden op hun wijk’ centraal en in Sterrenburg is leefbaarheid en sociale cohesie het thema. De vijfde sessie gaat over netwerkbewustzijn. Want in wijken wordt volop gewerkt in organisatienetwerken. Maar wat is netwerkbewustzijn eigenlijk?

Programma

  • 14.00 – 14.30 uur      
    Inloop met live schildersessie Schilderclub Sterrenburg
  • 14.30 – 15.00 uur     
    Start door wethouder Rik van der Linden
  • 15.00 – 16.15 uur De vijf sessies: (meer info scoll )
    • 1. Crabbehof – Schone wijk
    • 2. De Staart – De dialoog in de wijk
    • 3. Noordflank/Lijnbaan – Samen in de wijk
    • 4. Sterrenburg – Sterren in de wijk
    • 5. Algemeen  – Werken buiten organisatiegrenzen
  • 16.15 – 17.00 uur
    Korte presentatie + afsluiting
  • 17.00 uur
    Borrel

De vijf inspiratiesessies

  1. Crabbehof – Schone wijk
    Uitdaging: Afvalproblematiek
    Vraag: Hoe dragen we bij aan het verminderen aan afval op straat?Met: Chantal van Heeswijk

    Door bewustwording te creëren, educatie en informatie te bieden kan kunst en cultuur bijdragen aan meer aandacht voor afval op straat. Door mensen samen te brengen kunnen we een gedragsverandering stimuleren en oplossingen bedenken voor het reduceren van afval.

  2. De Staart – De dialoog in de wijk
    Uitdaging: Verbinding en ontmoeting
    Vraag: Hoe komen we er achter waar de werkelijke behoefte ligt bij de wijkbewoners?
    Met: Yosser Dekker van Bureau Ruimtekoers

    Yosser Dekker gaat in op de vraag hoe je contact kan maken in een wijk waar het idee heerst dat niemand iets wil. Deze wijk wordt vaak afgeschilderd als een plek waar de bewoners geen interesse hebben in activiteiten en niet samenkomen. Het doel van deze sessie is om te zoeken naar oplossingen om het gesprek aan te gaan en de bewoners te activeren.

  3. Noordflank/Lijnbaan – Samen in de wijk
    Uitdaging: Werken aan de uitstraling van de wijk
    Vraag: Hoe zorgen we ervoor dat mensen trots worden op hun wijk en zich mede verantwoordelijk voelen?
    Met: Ifor Schrauwen van het Vogelnest

    In deze sessie start Ifor Schrauwen met een inspirerend voorbeeld over een wijkaanpak voor de Noordflank/Lijnbaan. Ifor bespreekt onder andere het verschil tussen subjectieve veiligheid/versus daadwerkelijke veiligheid. Daarnaast bespreekt hij hoe cultuur kan dienen als bindmiddel. Hierin licht hij een voorbeeld uit van de Vogelbuurt, een wijk die zich in de loop van de jaren een beter imago heeft weten op te bouwen.

  4. Sterrenburg – Sterren in de wijk
    Uitdaging: Leefbaarheid en sociale cohesie
    Vraag: Hoe kunnen we de mensen laten ontdekken wat er te beleven is in de eigen wijk?
    Met: Fokka Deelen van Powerboat

    In deze sessie gaan we het hebben over het verhogen van de sociale cohesie in de wijk. Hoe zorgen we ervoor dat de mensen zich uitgedaagd en geïnspireerd voelen in hun eigen wijk? Door middel van workshops, muziek en verhalen tijdens een ééndaags festival willen we de nieuwsgierigheid tussen buurtbewoners aanwakkeren. De uitdaging is het betrekken van de wijk bij de inhoud en organisatie.  

    Fokka vertelt over een vergelijkbaar project als inspiratievoorbeeld en legt uit hoe het project is opgezet en hoe de betrokkenheid van de wijk hierbij tot stand is gekomen.

  5. Algemeen  – Werken buiten organisatiegrenzen
    Uitdaging: De effectiviteit verhogen van organisatienetwerken
    Vraag: Hoe kan ik bijdragen aan effectieve organisatienetwerken?
    Met: Jolinda van Dijk van SOC

    In wijken wordt er volop gewerkt in organisatienetwerken. Hierin staan niet alleen de doelstellingen van jouw organisatie centraal, maar ook die van het netwerk. Kun je daar ruimte aan geven? 
    Het doel van deze sessie is om dit netwerkbewustzijn van de deelnemers te vergroten. Bij een netwerkaanpak is het resultaat vooraf niet duidelijk.Lukt het jou om te balanceren tussen loslaten en organiseren? Wat kun jij doen om jouw verantwoordelijkheid te nemen voor het succes van het netwerk?

Gemeente Dordrecht logo negatief

Samen met …

Dit symposium wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Dordrecht

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!