Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

20 december 2023

ArtTechTour 2023: inspirerende reis langs kunst en technologie

Kunst & TechnologieLeren & inspireren

Het zit er weer op: de ArtTechTour. Hét festival waar de bovenbouw van het voortgezet onderwijs kennismaakt met kunst, technologie en wetenschap. Van 13 tot en met 23 november ontdekten ruim 1250 leerlingen dat technologie overal om ons heen is. En dat je het vanuit verschillende hoeken en disciplines kunt benaderen.

ArtTechTour 2023 Lots of Lieke

Menselijkheid en kunstmatige gevoelens

ArtTechTour 2023 stond in het teken van menselijkheid en kunstmatige gevoelens – in een tijd waarin we altijd verbonden zijn. Het Energiehuis was voor de gelegenheid omgetoverd tot vier Technolabs. Door interactieve opdrachten en werkvormen werden de leerlingen meegenomen door het gebouw. 

De vier Technolabs:

 • Art as Emotion: Menselijkheid en kunstmatige gevoelens
 • Art of Noise: Ruis, geluid, luisteren en voelen
 • Art of Play: De mens als spelend wezen
 • Art of Connection: Altijd en overal in verbinding

Het programma

Eerst kregen ze een rondleiding langs verschillende kunstwerken. Deze riepen stuk voor stuk verwondering en nieuwsgierigheid op. Daarna volgden de leerlingen een – aan een Technolab gekoppelde – workshop, waarbij ze zelf actief aan de slag gingen met kunst en technologie. Ook was er een filmprogramma met meerdere kortere films, zoals een thriller en een animatie. Geselecteerd door Inscience Festival.

Meewerkende kunstenaars:

 • Aafke Bennema
 • Ana Neves
 • Ilya Flipsen
 • Jonas Vorwerk
 • Nico Parlevliet
 • Noortje Stortelder
 • Robin Baumgarten
 • SETUP

Kunst anders ervaren

SOC en Kite Educatie organiseerden de ArtTechTour alweer voor de derde keer. Het festival is ontstaan vanuit de vraag van de scholen. Ze wilden ‘iets voor de bovenbouw met betrekking tot de thema’s kunst en technologie’. Yarah Winkelaar, Coördinator Scholen bij SOC: “We starten in maart al met de organisatie en ontwikkeling van dit project. Het is een enorme klus, maar we doen het met veel liefde. We willen laten zien dat je kunst ook kunt ervaren op andere plekken dan bijvoorbeeld in een museum.” Extra bijzonder: dit jaar deden er ook eerste- en tweedejaars mbo- en bovenbouw vmbo-leerlingen mee.

TechTalks

Onderdeel van de ArtTechTour zijn de TechTalks. Deze inspirerende presentaties zijn toegankelijk voor íedereen.

Project Dodo
Op 16 november waren ontwerpers Casper de Jong en Marissa Memelink van Medialab SETUP te gast. Zij namen het publiek mee in de wondere wereld van Tech-solutionisme: de menselijke neiging om onszelf met technische ‘quick-fixes’ uit de grote problemen van onze tijd te innoveren. Casper en Marissa vertelden hierbij alles over hun ‘Project Dodo’. Anno 2023 zijn wetenschappers bezig om dit eeuwenoude, uitgestorven dier terug te brengen. Maar wat gebeurt er als dit lukt? 

Film en educatie
Op 21 november was het de beurt aan filmmaakster Marleine van der Werf. Haar werk is meerdere keren vertoond op het InScience filmfestival in Nijmegen. Dit festival focust zich op de samenhang tussen wetenschap, innovatie en kunst, en reflecteert daarop. Marleine toonde een van haar korte films en beantwoordde vragen van het publiek. Ook Inscience Coördinator Educatie Susanne Beckers vertelde over haar werk.

Na de Talks was het tijd voor een afsluitende borrel in Brandstof.

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

ArtTechTour 2023 – foto: Lots of Lieke

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!