Voor scholen
20 december 2024
CKV-dagen met impact voor het Farelcollege
CKV. Oftewel: Culturele en Kunstzinnige Vorming. Voor alle middelbare scholieren is het een verplicht vak. Aan scholen én aan SOC de taak om dit voor elke leerling zo leuk mogelijk te maken. Dat deden we ook op dinsdag 19 en woensdag 20 november – tijdens bijzondere CKV-dagen voor derdejaarsleerlingen van het Farelcollege in Ridderkerk. Het doel? Het vak verdiepen en verbreden.
Workshops met een boodschap
De CKV-dagen stonden in het teken van een overkoepelend maatschappelijk thema: Ecologisch Bewustzijn. De leerlingen volgden verschillende inspirerende workshops, waarin kunst werd ingezet als middel om hun ‘milieubesef’ te verkennen. Creativiteit, samenwerking en bewustwording stonden hierbij centraal.
Het aanbod
Op dinsdag gingen de basis- en kaderleerlingen aan de slag. En op woensdag was het de beurt aan de mavoïsten. Op dinsdag konden leerlingen uit zes workshops kiezen en op woensdag uit vier:
- Workshop percussie
Vakdocent Robert Kluivers liet leerlingen werken met duurzame trommels. Zo ontdekten ze hoe traditionele volken en stammen samenleven met de natuur, en wat de rol van muziek en ritmes hierin is. - Workshop theater
Improvisatietheater onder leiding van vakdocent Safaa Khelifati: leerlingen kropen in de huid van verschillende personen. Zoals een klimaatactivist of een directeur van een milieuvervuilend bedrijf. - Workshop maquette bouwen
Hoe ziet een straat eruit als er bijvoorbeeld geen auto’s meer rijden of hoeven te parkeren? Bij ‘Stormstad’ van Lexlab ontwierpen leerlingen een duurzame stad. Met creatieve oplossingen voor een nieuw straatbeeld. - Workshop natuurfotografie (alleen voor basis- en kader)
Met fotograaf Mark Isarin gingen leerlingen op zoek naar natuurlijke schoonheid in hun omgeving. Met een focus op abstracte beelden en een creatieve manier van kijken. - Workshop sounds (alleen voor basis- en kader)
Samen met DJ en vakdocent Lucien Foort zochten leerlingen in en om de school naar natuurlijke én onnatuurlijke geluiden. Hoe klinkt verspilling bijvoorbeeld? Leerlingen legden de sounds en beats vast in een speciaal ontwikkelde app. - Workshop AI
Kunstmatige intelligentie. Daar kunnen we niet meer omheen. Onder leiding van vakdocent Daniel Lokerse visualiseerden leerlingen de toekomst: van het ideaalbeeld tot doemscenario’s. Hoe hebben de keuzes van vandaag invloed op de wereld van morgen?
Een creatieve oogst
De leerlingen gingen vol enthousiasme aan de slag. Dat resulteerde in een paar prachtige kunstwerken die de school graag wil laten zien. De pareltjes van foto’s uit de workshop natuurfotografie krijgen een vaste plek in de school. En de maquettes van ‘Stormstad’ worden tijdelijk tentoongesteld. Maar het belangrijkste resultaat? Kiki Luitwieler (SOC’s Coördinator Scholen) vertelt: “De CKV-dagen hebben niet alleen prachtige kunstwerken opgeleverd, maar ook bewustwording bij de leerlingen. Ze zijn uitgedaagd om op een andere manier naar de wereld te kijken door middel van kunst en cultuur.”