Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de zorg

1 juli 2024

Contact maken met ouderen door fotografie

Cultuurparticipatie

Naast het basisonderwijs werkt SOC ook steeds vaker met én voor het middelbaar beroepsonderwijs. Een mooi voorbeeld is het intergenerationele fotoproject op het Da Vinci College in Dordrecht. Hier leerden studenten Zorg & Welzijn fotografie in te zetten als middel om verbinding te leggen met bewoners van zorginstelling Het Parkhuis.

Een leven in één beeld

Deze studenten gaan na hun studie veelal de ouderenzorg in. Door het fotoproject konden ze even echt contact maken met de doelgroep waarmee ze in de toekomst gaan werken. Tijdens twee workshops – onder leiding van Daniël Lokerse en vakdocent Mark Isarin – legden de studenten details en bezittingen van de bewoners vast. En probeerden ze hun persoonlijke blik hierop te vangen in een beeld.

Fijn voor jong en oud

Daniël: “Dit project bood alvast een inkijkje in het werk als zorgverlener. Maar het leerde studenten en bewoners ook om hun creativiteit in te zetten. Want hoe leg je iemands identiteit (geheel AVG-proof) vast zonder een gezicht te fotograferen?” Er ontstonden gezellige, ontroerende en diepgaande gesprekken tussen jong en oud. En de Parkhuis-bewoners? Die genoten van alle aandacht. Een van de reacties was: “Ik doe graag weer mee. Het is ontzettend leuk om met jonge mensen te zijn.”

Resultaten om trots op te zijn

Op een van de werken laat een bewoonster trots zélf haar wasmachine zien. En op een andere zie je een bewoonster tijdens haar rondje door de binnentuin, langs het kippenhok. Haar favoriete kip is het witte exemplaar, die ze zelf omgedoopt heeft tot Snowy. De prachtige foto’s werden op 1 juli gepresenteerd tijdens een feestelijke, besloten expositie.
En ze zijn nu te bewonderen in de wandelgangen van zowel Het Parkhuis als het Da Vinci College.

Succesvolle samenwerking

Dit was alweer de tweede editie van het intergenerationele fotoproject. Na de eerste ontstonden er meerdere succesvolle samenwerkingen met het Da Vinci College. En door het project hebben verschillende studenten nu een baan in Het Parkhuis. 

Door het fotoproject ben ik gemotiveerd om mijn opleiding tot ‘Helpende zorg en welzijn’ af te maken.

Een van de studenten

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!