Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

1 november 2022

Cultuursafari Dordrecht 2022

Cultuureducatie

1250 leerlingen voortgezet onderwijs stapten van maandag 19 t/m vrijdag 23 en dinsdag 27 september op de fiets voor de Cultuursafari in Dordrecht. Tijdens deze Cultuursafari maakten de leerlingen van YuvertaWartburg College MarnixDalton Vakcollege, Stedelijk Dalton Lyceum OverkampwegInsula College Koningstraat, Yulius Het Tij, Loket Zwijndrechtse WaardWalburg College Zwijndrecht en De Lage Waard uit Papendrecht in één dag kennis met zeven culturele organisaties in Dordrecht.

Peter Verheijen

Kennismaken culturele organisaties in Dordrecht

”De leerlingen ervaarden kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen!”

De middelbare scholieren fietsten langs de zeven culturele organisaties in Dordrecht: de Bibliotheek AanZetDordrechts Museum, Nationaal OnderwijsmuseumCinema The MoviesKunstminpoppodium Bibelot en ToBe cultuurcentrum. De leerlingen ervaarden kunst en cultuur door te kijken en zelf actief mee te doen! Net als de vorige editie werkten we ook dit jaar met twee types programma’s, zodat het voor alle leerlingen een leuke ervaring werd. Zo was er een programma voor de leerlingen van het speciaal onderwijs en het vmbo én een programma voor de havo/vwo leerlingen.

Programma 2022

Tijdens deze Cultuursafari gaven alle organisaties een kijkje achter de schermen. De leerlingen ontdekten tijdens de Cultuursafari waar alle culturele organisaties van
Dordrecht te vinden zijn en wat daar te doen is. Ook ervaarden ze hoe een expositie, track, film, verhaal en theatrale installatie gemaakt wordt en hoe het leven van een popartiest eruit ziet.
In het Nationaal Onderwijsmuseum speelden de leerlingen het spel Heel Holland Exposeert en werd de groep met de beste expositie gekroond. Bij de Bibliotheek AanZet maakten de leerlingen zelf een verhaal over lokale helden met behulp van een kaartspel. In Het Dordrechts Museum was zes eeuwen schilderkunst te zien. Maar… Wat kost dat nou eigenlijk? Wie bepaalt de waarde van kunst? Om dat te ontdekken hielden de leerlingen een kunstveiling en kochten en verkochten ze zelf schilderijen. Bij Cinema The Movies leerden ze hoe het gebruik van een camera iemand beïnvloedt in wat men denkt en voelt bij de beelden.

Peter Verheijen

Cultuursafari Dordrecht – foto: Peter Verheijen

Peter Verheijen

Cultuursafari Dordrecht – foto: Peter Verheijen

Foto: Peter Verheijen

Cultuursafari in het Energiehuis

Bij ToBe cultuurcentrum werkten de scholieren in de Popcentrale aan en met een speciaal voor de Cultuursafari gecomponeerde track. Ze maakten bij Schouwburg Kunstmin kennis met een theatrale installatie van kunstenares Anouk Kruithof. Zij liet de universele taal van dans zien op acht videoschermen. En tenslotte kregen de leerlingen bij poppodium Bibelot antwoord op de vraag: hoe ziet het leven van een popartiest eruit? Als afsluiter kregen ze een spetterende showcase.

Wij organiseerde de Cultuursafari in samenwerking met de culturele organisaties en bedanken de gemeente Dordrecht voor het mogelijk maken van de Cultuursafari in Dordrecht

Aftermovie Cultuursafari 2021

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!