Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

18 juni 2024

Festival der Verwondering: een wervelende festivaldag voor kinderen in Crabbehof

Cultuurparticipatie

Een plek waar kinderen hun talent kunnen ontdekken, leeftijdsgenootjes kunnen ontmoeten en even kunnen snuffelen aan alles wat hun wijk biedt. Dat is het Festival der Verwondering: een hagelnieuw eendaags festival in Dordrecht waar iedereen van 0 tot 12 jaar “anders leert kijken naar hun omgeving”. Op zaterdag 22 juni is het zover, dan strijkt Festival der Verwondering neer in Crabbehof. Initiatiefnemers SOC, Duurzaamheidscentrum Weizigt en Speelotheek Pip & Zo kijken ernaar uit. 

Festival der Verwondering

Op ontdekkingstocht

Festival der Verwondering. Het klinkt niet alleen prachtig, ook de inhoud en het primaire doel van deze activiteit zijn mooi. Pieter Jan den Hartigh, Coördinator voor de Buurt en Zorg bij SOC, legt uit: “Samen met Weizigt en de Dordtse wijkcoördinatoren wilden we een festival opzetten waar we het volledige wijkaanbod kunnen laten zien. En kinderen de kans geven om te spelen, sporten, dansen, zingen, proeven en onderzoeken. Zo komen ze erachter wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen. Tegelijkertijd ontdekken ze wat er allemaal te doen is in Crabbehof.”

Anders kijken naar je omgeving

Het festival barst van de toffe activiteiten, in samenwerking met wijkpartners. Pieter Jan: “We willen dat kinderen op een nieuwe manier naar hun omgeving gaan kijken. En dat ze iets anders doen dan normaal gesproken. Daar zijn de activiteiten op ingericht. Neem de fotografieworkshop. Daarbij leren deelnemers hoe een camera werkt en hoe ze een mooie foto kunnen maken. Maar ook hoe ze bijvoorbeeld een plant zo kunnen vastleggen dat er een vervreemdend beeld ontstaat. Een soort illusie waarbij ze hun fantasie moeten gebruiken.”

“We willen kinderen de kans geven om te spelen, sporten, dansen, zingen, proeven en onderzoeken.”

Pieter Jan den Hartigh, Coördinator voor de Buurt en Zorg SOC

Naast de fotografieworkshop staat er nog veel meer moois op het programma. Eva Baars, Adviseur Duurzaamheidseducatie bij Weizigt, vult aan: “Er zijn tientallen activiteiten. Zoals een dansworkshop, een natuuratelier en een Pop-up Natuurmuseum, en kinderen kunnen een ideeënboom timmeren of koken met koks uit de wijk. En ook voor de allerkleinste bezoekers van 0 tot 4 jaar is er van alles te doen” Pieter Jan: “Kinderen kunnen niet alleen zelf dingen ondernemen, maar ook genieten van dans- en muziekoptredens.”

Een centrale, groene locatie

Al deze activiteiten vinden plaats op de Krajicek Playground in Crabbehof, midden in het groen. Een weloverwogen keuze. Eva: “De Playground is voor iedereen toegankelijk en bereikbaar. Daarnaast biedt het allerlei mogelijkheden voor jong én oud om in de natuur te recreëren, te beleven en zich te laten verwonderen. We willen wijkbewoners laten zien wat je allemaal kunt doen op zo’n plek en wat het vervolgens met je doet als je lekker buiten bent. Zo inspireren en stimuleren we hen om de playground na het festival nog eens te bezoeken – samen met hun kinderen.”

Aansluiten bij behoeftes

Dat laatste is belangrijk. Want “het festival moet echt iets teweegbrengen in de wijk”, legt Eva uit. “We kijken wat samen met wijkcoördinatoren wat er speelt en daar koppelen we bepaalde thema’s aan. In Crabbehof zijn dat hergebruik, creativiteit, natuur en koken. Daarop hebben we het activiteitenprogramma weer gebaseerd. Zo sluit het echt aan bij de behoefte van wijkbewoners. Zij maken kennis met de wijkorganisaties en hebben na het festival genoeg input om uit zichzelf ook dingen te ondernemen.”

Workshops om ‘voor te proeven’

Ook voorafgaand aan het festival is er al van alles te doen. Eva: “Samen de wijkcoördinator van Crabbehof, Bianca Pipping van Pip & Zo, bieden we op woensdagmiddag verschillende VERWONDER-workshops aan voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. We startten op 15 mei met deze activiteitenmiddagen en de animo is super. Je merkt echt dat er behoefte is aan dit soort activiteiten. Daar spelen we graag op in.”

“Het festival moet echt iets teweegbrengen in de wijk.”

Eva Baars, Adviseur Duurzaamheidseducatie Weizigt

Ontstaan

Pieter Jan: “Het festival komt voort uit Groen doet Goed: een programma in samenwerking met Toppie Dordrecht om kinderen vanuit de stad de natuur in te krijgen. Vanuit SOC organiseerden we daar al veel losse activiteiten voor. En nu wilden we meer iets samenhangends en in samenwerking met de wijkorganisaties doen.” Eva: “Al die partijen richten zich op dezelfde doelgroep. Hoe mooi zou het zijn als we samenwerken? Dan kunnen we kinderen een unieke ervaring bieden en ruimte creëren voor kennisuitwisseling en ontmoeting.”

Elkaar leren kennen

Ook die ontmoeting speelt een grote rol tijdens het Festival der Verwondering. Pieter Jan: “Kinderen maken niet alleen kennis met de wijkorganisaties, maar ook met elkaar. Het streven is ook dat kinderen elkaar ontmoeten, samen spelen en ontdekken. Dat geldt ook voor ouders. Daarom is er aanbod voor het hele gezin. Zo dragen we hopelijk ook nog een steentje bij aan de sociale binding in Crabbehof.”

Ook in andere wijken

Het Festival der Verwondering vindt vier keer per jaar plaats op bijzondere locaties in de stad. Deze editie in Crabbehof betekent de start van de reeks. Op 28 september strijkt het festival neer in Sterrenburg, en later in het jaar volgt Wielwijk.

Kom langs

Het Festival der Verwondering is gratis. Benieuwd naar het volledige programma? Dat vind je hier.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!