Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

16 juni 2023

Hoe word ik een wereldburger?

BurgerschapCultuureducatie

De afgelopen maanden hebben ruim 600 Papendrechtse basisschoolleerlingen geleerd hoe ze een echte wereldburger worden. Ze volgden workshops over Burgerschap en Cultuureducatie: dit jaar de thema’s binnen het Cultuurmenu Papendrecht. Op 22 juni om 11.00 uur presenteren ze hun projectresultaten aan wethouder Cultuur Jan Dirk van den Borg. Het belooft een feestelijk slot te worden.

Cultuurmenu Papendrecht: leren over, door én met cultuur

Cultuurmenu Papendrecht is cultuureducatie-aanbod voor alle basisscholen en het speciaal onderwijs in Papendrecht. Voor de groepen 7 en 8 is er altijd een actueel project. Dit schooljaar was dat Burgerschap en Cultuureducatie.

Gemaakt door Joeri van den Anker

Workshops door kunstvakdocenten

Burgerschapsonderwijs gaat over de ontwikkeling van leerlingen in de maatschappij. Het bestaat uit de bouwstenen identiteit, diversiteit, solidariteit en duurzaamheid, gekoppeld aan cultuureducatie. Hoe zag dat er in praktijk uit? Tijdens workshops van kunstvakdocenten gingen leerlingen aan de slag met vragen als: wie ben je zelf in de samenleving? Hoe verhoud je je tot de wereld? En hoe ga je om met anderen? Zo leerden ze door middel van culturele activiteiten hoe ze bewuste burgers kunnen worden.

Ze konden kiezen uit de workshops:

  • Maak het nieuw! – creatief werken met tweedehands kleding met Regina de Vos
  • Luister en zeg het met ritme – spreken in universele muziektaal met Muziekvereniging Excelsior
  • Ik ben! Jij bent jij! Wie zijn we samen? – theaterspelen over de verschillen tussen mensen met Yara van Engelen
  • Cartoon jezelf! – een beeldende challenge om unieke persoonlijkheden te ontdekken met Joeri van den Anker

Bewonder het eindresultaat met wethouder Jan Dirk van der Borg

De leerlingen hebben allemaal werk gemaakt om trots op te zijn. Op 22 juni geven ze wethouder van cultuur Jan Dirk van der Borg een rondleiding langs hun projecten. Bij elke workshop laten ze zien wat ze hebben gedaan en vertellen ze hoe het hebben ervaren. Met een ‘Maak het nieuw!’-modeshow, muzikale optredens en cartoontekeningen. Plus een heus ‘tableau vivant’ waaraan wethouder Van der Borg misschien wel wil meedoen …

Kom ook langs

De kunstwerken zijn nog tot aan de zomervakantie te zien in de bieb. De Cultuurmenu-partners Jeugd Theaterschool Papendrecht (JTSP), ToBe, Muziekvereniging Excelsior, Bibliotheek AanZet en wij nodigen je dan ook van harte uit om een kijkje te nemen.

 

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!