Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor partners

22 september 2023

In gesprek over een menu vol cultuur

Cultuureducatie

Een van de belangrijkste SOC-projecten in Zwijndrecht is de ontwikkeling van het Cultuurmenu. Dit is een ‘menukaart’ vol cultureel lesmateriaal voor het primair onderwijs. Het doel? Kinderen laten leren over, door én met cultuur. En wie kunnen dat beter doen dan lokale cultuurpartners? Tijdens een speciale aanbiedersbijeenkomst spraken we hen over hun rol in het Cultuurmenu

Voorstellingen en creatieve workshops

In Dordrecht en Papendrecht werkt SOC al een paar jaar met het Cultuurmenu. Met succes. Leerlingen gaan bijvoorbeeld naar musea, bezoeken een dansvoorstelling of maken kennis met de bibliotheek. Ook volgen ze creatieve workshops die aansluiten bij de schoolthema’s. Om dit ook mogelijk te maken in Zwijndrecht, is de inbreng van Zwijndrechtse cultuuraanbieders onmisbaar.


Kennismaken

Bij de bijeenkomst op woensdag 20 september kregen zij eerst de opdracht om een voorwerp te kiezen dat iets zei over hun eigen creatieve talent of interesse: een boek, muziekinstrument, hamer, kompas, balletschoen … Daarna startte het programma. Iedereen stelde zich voor aan de hand van de gekozen items en Coördinatoren Scholen bij SOC – Marjan van Breugel en Tamarah van Rossum – presenteerden de plannen rondom het Cultuurmenu. Daarna volgde een brainstorm: aanbod, expertise, ideeën, tips – alles ging over en weer. Ook werden ervaringen gedeeld en verwachtingen besproken. Samen kwamen we tot een voorbeeldmenu voor volgend jaar.

Volop enthousiaste reacties

Marjan: “Iedereen was gelukkig heel enthousiast. Daar zijn we blij mee. Want met het Cultuurmenu willen SOC en de gemeente Zwijndrecht cultuureducatie echt een structurele plek in het onderwijs geven. De wens van de scholen is hierin leidend. Het is aan ons om vraag en aanbod op elkaar aan te laten sluiten”. Tamarah vult aan: “Tijdens deze bijeenkomst wilden we ons enthousiasme overdragen aan de cultuuraanbieders. En dat is gelukt!”

Lees hier meer over het Cultuurmenu in Papendrecht.

Ook aansluiten?

Ben jij een cultuurpartner in Zwijndrecht? En was je niet aanwezig bij deze bijeenkomst, maar wil je wél een bijdrage leveren aan het Cultuurmenu voor het primair onderwijs? Leuk! Mail naar marjan@soc.nl voor meer informatie.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!