Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

4 april 2024

Inspiratie opdoen bij Zuid. Boijmans van Beuningen

Cultuurparticipatie

Bij SOC geloven we dat we pas echt stappen zetten in cultuurparticipatie door kennis te delen. We leren dan ook graag van anderen. Dus toen Babette Spiering van het Dordrechts Museum ons uitnodigde voor een werkbezoek aan ‘Boijmans op Zuid’, zeiden we volmondig ‘ja’. SOC’ers Pieter Jan den Hartigh, Saskia Godijn en Lilianne Eijkelenkamp en de educatoren van het Dordrechts Museum kregen een rondleiding door dit cultureel-maatschappelijke verzamelgebouw van Museum Boijmans van Beuningen.


Een nieuw publiek concept ontwikkelen – mét de wijk

Zuid. Boijmans van Beuningen zit in de voormalige technische school aan de Hillevliet. In het pand ontwikkelen verschillende organisaties en wijkondernemers een nieuw publiek concept: een ontmoetingsplaats waarin cultuur, welzijn en onderwijs samenkomen. Er is ruimte om te werken, te socializen, te leren en te maken. Maar hoe heeft Boijmans dit voor elkaar gekregen? Hoe hebben ze de bewoners betrokken bij dit project? En waar liepen ze gaandeweg tegenaan? Het doel van dit werkbezoek: antwoord krijgen op deze vragen en volop kennis en inspiratie ophalen als het gaat om wijkgericht werken. 

Meer dan een museum

We werden met open armen ontvangen door Birgit van Beek, producer van Boijmans. “Alles begint met een open houding”, vertelde ze. Oftewel: luisteren naar en in gesprek gaan met de wijkbewoners. Wat wil iedereen? Want men zit misschien niet altijd te wachten op tentoonstellingen, maar waar dan wel op? Er was vooral behoefte aan een plek om samen te komen en te kunnen meedoen aan culturele activiteiten. Voor en door bewoners, leerlingen en makers uit de wijk. De locatie is dan ook geen verlengde van het museum, maar een eerste stap in een breed cultureel programma in Zuid.”

“Duurzame cultuurparticipatie heeft tijd nodig om te groeien.”


Organisch proces

Birgit vervolgt: “Zoiets is altijd een project van de lange adem. Duurzame cultuurparticipatie heeft tijd nodig om te groeien. En je hoeft niet meteen een antwoord of aanbod paraat te hebben. Je moet laten zien wat de mogelijkheden zijn. Door bijvoorbeeld eerst zelf iets te organiseren met partners, en daarna de bal bij hen te leggen. Het is een organisch proces, waarbij er wederkerigheid moet zijn tussen kunstenaars, artiesten, docenten en wijkbewoners.”

Een leerzame ochtend

Zuid. Boijmans heeft een gebouw dat tien jaar beschikbaar is en aanzienlijke budgetten. Dat geldt niet voor ons. Maar ondanks deze verschillen in uitgangspunten, herkenden we veel van wat Birgit zei. Het was een inspirerende en leerzame ochtend. Lilianne: “Prachtig om te zien hoe dit initiatief in twee jaar is uitgegroeid tot een plek waar bewoners echt een meerwaarde vinden als het gaat om beleving, verbinding en activiteiten. Een huiskamer van de wijk en meer! Ik ga de opgedane kennis zeker meenemen in mijn rol als Wijkadviseur.”

Samen met bewoners gaan we op Zuid. op zoek naar die verbinding tussen culturen in de stad en de collectie van het museum - met verschillende activiteiten voor jong en oud.

Birgit van Beek

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!