Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor partners

15 september 2023

Inspiratiesessie voor een nóg betere samenwerking

Cultuurparticipatie

Vlak voor de start van het nieuwe culturele seizoen kwam een groot deel van de Papendrechtse culturele partners samen voor een inspiratiesessie. Het doel? Inzicht krijgen in de samenwerking en impact van het Cultuur Platform Papendrecht. Dit platform is een verband tussen cultuuraanbieders uit de regio, om meer inwoners te bereiken en bij te dragen aan de sociale doelen in de gemeente.

SOC als Cultuurmakelaar Participatie

Als Cultuurmakelaar Participatie trekt SOC de kar voor dit mooie initiatief. Vanaf het voorjaar zijn we met verschillende partners in gesprek geweest. Wie zijn jullie? Wat maakt jullie organisatie zo bijzonder voor Papendrecht? Ook vroegen we hen naar de eigen wensen, ambities en uitdagingen. En welke bijdrage ze kunnen én willen leveren binnen het Cultuur Platform.

Waar ligt de uitdaging?

Er zijn al prachtige voorbeelden van gezamenlijk aanbod. Zo hebben leden van Muziekvereniging Excelsior les bij ToBe, en ontwikkelen Theater de Willem en de Muziekvereniging een avondvullend programma. En tijdens het gratis Lichtjesfeest werken alle partners samen om muziek, dans, theater, erfgoed en cultuur bijeen te brengen. De uitdaging ligt in het verder uitwerken en afstemmen van de activiteiten: waar moeten de partners in doorontwikkelen om nog meer Papendrechters te bereiken? Daarvoor organiseert SOC drie inspiratiesessies, waarvan de eerste er nu op zit.

Een fijne eerste sessie

Het was een bijzondere bijeenkomst. De focus lag op twee dingen: wat draagt iedereen nú al bij aan de sociale doelen, en hoe ziet de huidige samenwerking eruit. Mari Bouwmans-Stikvoort, Cultuurmakelaar Participatie van SOC: “We maakten inzichtelijk welke activiteiten er zijn en aan welke beleidsterreinen deze bijdragen. Nu zijn dat vooral nog zorg en welzijn en sport en cultuur. Maar tijdens de inspiratiesessie werd duidelijk dat de cultuuraanbieders ook een rol kunnen spelen binnen thema’s die minder voor de hand liggen. Zoals duurzaamheid, afval en leefomgeving. Ze breiden hun focus uit, en daar doen we het voor.” In de volgende twee sessies bouwen SOC en de culturele partners hieraan verder.


Het is voor ons pas echt geslaagd als de samenwerking compleet achter de schermen gebeurt. Als het moeiteloos lijkt. We willen dat bezoekers en deelnemers vooral het ‘feest’ zien.

ERIK GROENEWEG (directeur-bestuurder Theater de Willem)

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!