Voor partners
9 januari 2024
Inspiratiesessies: Samen voor iedereen
Het Cultuurplatform Papendrecht is een verband tussen cultuuraanbieders uit de regio. Hun ambitie? Samen meer inwoners bereiken en bijdragen aan de sociale doelen in de gemeente. Als Cultuurmakelaar Participatie trekt SOC de kar voor dit mooie initiatief. We organiseerden drie inspiratiesessies voor het platform om antwoord te krijgen op de vraag: waarin moeten we doorontwikkelen om onze ambitie te bereiken?
Interview met Rutger Tromp
Muziekvereniging Excelsior was een van de deelnemers aan de inspiratiesessies. We vroegen voorzitter Rutger Tromp naar zijn ervaring: “De sessies zijn een fantastisch middel
om elkaar te leren kennen. Want uiteindelijk is elke vorm van samenwerking krachtiger als je weet wat elkaars identiteit, doelen en dromen zijn. En van daaruit een gezamenlijk doel formuleert.”
Allereerst: waarom is Excelsior aangesloten bij het Cultuurplatform Papendrecht?
“Als enige muziekvereniging van Papendrecht voelen we een belangrijke taak in het uitdragen van de verbindende kracht van muziek. Wij – en verenigingen in het algemeen – spelen een cruciale rol in de strijd tegen de vereenzaming van de samenleving. Door de diversiteit in de maatschappij te omarmen, kunnen we onderlinge samenhang versterken. In een orkest hebben we immers ook alle unieke, individuele instrumenten nodig om samen een ontroerend muziekstuk te creëren.”
En wat was voor jullie de reden om mee te doen aan de inspiratiesessies?
“We onderzoeken hoe we als partners onze individuele kennis, kunde en netwerken kunnen inzetten om tot een grotere maatschappelijke samenhang te komen. Ik ben ervan overtuigd dat dit onze toegevoegde waarde vergroot. Natuurlijk is dat niet makkelijk. Want om nog even in muziektermen te blijven: een orkest moet ook hard studeren om een magisch optreden neer te zetten.”
Ik heb al meerdere eye-openers gehad over de kennis en expertise die anderen in huis hebben. En hoe Excelsior die kan inzetten.
Wat zijn de belangrijkste opbrengsten en inzichten?
“Ten eerste wissel je met bekende partijen van gedachten over andere onderwerpen dan we met elkaar gewend zijn. Dit geeft een nieuwe dimensie aan elkaars organisaties en een frisse blik op de onderlinge relatie. Ten tweede leer je nieuwe organisaties kennen. Ik heb al meerdere eye-openers gehad over de kennis en expertise die anderen in huis hebben en hoe Excelsior die kan inzetten, zowel in of in combinatie met de wereld van muziek. Plus: de sessies vinden plaats bij een maatschappelijke partner. Zo zie en voel je meteen wat zij doen, waarom ze dat doen en waar ze voor staan. Dat geeft een enorme boost in het onderlinge begrip.”
Kun je een voorbeeld noemen?
“Een eerste concrete opbrengst is een versterkte samenwerking met Stichting Leergeld Drechtsteden. We kennen onze onderlinge doelstellingen en werken nu samen aan een voor iedereen toegankelijk aanbod. Zo dragen we bij aan actieve en passieve cultuurparticipatie. Actief in de vorm van het volgen van muzieklessen en het meespelen in onze orkesten, slagwerkgroepen en koor. Passief in het bijwonen van onze muziektheatervoorstellingen in De Willem. Zo konden we begin november tientallen nieuwe bezoekers met een kleine portemonnee een fantastische muzikale theateravond bezorgen, met komisch duo RAAK!. Deze ervaring hadden ze zonder onze samenwerking moeten missen. Een resultaat om trots op te zijn.”
Wat zijn nu de volgende stappen voor Excelsior?
“Samenwerking op andere gebieden vraagt om nog meer onderlinge afstemming. Om tot een gezamenlijk aanbod te komen waarmee we bijvoorbeeld lastiger bereikbare doelgroepen bereiken, zoals eenzame jongeren en ouderen. Wij zijn nu ook zekerder over de aspecten waarin wij ons als vereniging moeten doorontwikkelen om nog meer waarde toe te voegen aan deze en andere maatschappelijke uitdagingen. Zoals onze zichtbaarheid. En dan vooral die buiten onze vaste doelgroepen. Excelsior weet als geen ander hoe we muzikale theatervoorstellingen moeten produceren en onder de aandacht moeten brengen. Die expertise moeten we ook durven gebruiken om een breed podium te bieden aan lokaal talent in de beeldende kunst, letteren, toneel, dans en muziek. Denk bijvoorbeeld aan cross-overs tussen ons orkest en lokale rappers en dichters. Dat voelt nu nog wat buiten onze comfortzone, maar zou geweldig zijn voor de gemeenschap.”
Met al het talent dat we hebben in Papendrecht ben ik ervan overtuigd dat we iets geweldigs kunnen neerzetten.
Waar kijk je verder naar uit?
“Ik kijk uit naar vervolggesprekken met niet-culturele partners, zoals bijvoorbeeld de jeugdwerkers van Support Papendrecht. Met al het talent dat we hebben in Papendrecht ben ik ervan overtuigd dat we iets geweldigs kunnen neerzetten. En meer mensen kunnen bereiken dan we nu ieder voor zich doen. Wij mogen dus in samenwerking met onze partners breder en groter gaan dromen volgens ons motto: Muziek verbindt, Excelsior verenigt.”
En waarin ligt de uitdaging?
“Uiteraard kleven er aan grote dromen vaak ook grote financiële risico’s. De uitdaging is om die risico’s zo beperkt mogelijk te houden – door in stappen te experimenteren, groeien en ontwikkelen. We zijn dan ook blij met de ambities vanuit de gemeente en hun langetermijnsteun om structurele ontwikkelingen te realiseren.
Tot slot: wil je nog iets meegeven?
“Voor alle partijen en organisaties in Papendrecht die graag willen bijdragen aan het brede welzijn van Papendrecht: neem gerust contact met ons op. Want uiteindelijk gaat het erom wat onze inzet oplevert voor de maatschappij. De activiteiten die we samen ontplooien en welke Papendrecht zo’n fijne gemeente maken.”