Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

Voor partners

28 februari 2024

Frisse inspiratie voor leerkrachten MKC Mozaïek

CultuureducatieLeren & inspireren

Alweer 16 (!) jaar geleden lanceerde MKC Mozaïek in Dordrecht samen met SOC Kunst en Kosmisch: een leerlijn met extra cultuureducatielessen. Deze worden grotendeels gegeven door de leerkrachten zelf. Onze Coördinator Scholen Lilianne Eijkelenkamp gaf hen een inspiratietraining – vol tips, tricks en inspiratie. 

Teamtraining SOC voor Mozaïek

Hart voor het onderwijs

25 leerkrachten en ondersteunend personeel van de Mozaïek verzamelden zich in Ketel 2 van het Energiehuis. De middag begon met een inventarisatie van hoe lang iedereen al op de school werkt. Wat bleek? Men is de Montessorischool erg trouw. Veel personeelsleden werken er al tussen de tien en twintig jaar. Mensen met een hart voor het onderwijs dus, én voor kunst en cultuur. Want deze spelen een belangrijke rol op de Mozaïek.

Een verrijking van het lesaanbod

Die rol en de visie op cultuureducatie werd onder de loep genomen door de deelnemers. Daarna was het tijd voor een vragenrondje. Wat vindt men van de leerlijn Kunst en Kosmisch? Wat geeft energie? En wat juist niet? Lilianne: “Gebrek aan tijd en ruimte werden genoemd als een bedreiging voor de leerlijn. Vroeger was er veel meer ruimte in het programma. Aan de andere kant was de positieve energie in de groep duidelijk te merken. Kunst en Kosmisch is nog steeds een verrijking van het lesaanbod.” Tot slot ging iedereen in duo’s aan de slag met een fotografieworkshop. “Om hun creatieve blik letterlijk en figuurlijk te verbreden.”

Inspireren en enthousiasmeren

“Om de kennis en vaardigheden van de leerkrachten op peil te houden, krijgt het team trainingen en workshops aangeboden vanuit Cultuureducatie met Kwaliteit. Deze inspiratietraining is er daar één van”, vertelt Lilianne. “Mijn doel is iedereen inspireren, enthousiasmeren en het belang van cultuureducatie nogmaals onderstrepen.”


Over Kunst en Kosmisch

De leerlijn Kunst en Kosmisch is onderdeel van de Wereldoriëntatiemethode van het Da Vinci College. In de leerlijn is extra aandacht voor kunst en cultuur – geïntegreerd in verschillende thema’s en disciplines: beeldend, theater, dans, media en muziek. Voor deze laatste lessen heeft Mozaïek twee vakdocenten in dienst.

Mijn doel is iedereen inspireren, enthousiasmeren en het belang van cultuureducatie nogmaals onderstrepen.

Lilianne Eijkelenkamp, Coördinator Scholen bij SOC

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!