Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

20 februari 2024

Insula-kunstklas maakt kennis met keramiek

Cultuureducatie

Volgens het woordenboek is keramiek ‘de verzamelnaam voor alle voorwerpen gemaakt van gebakken klei’. Je ontbijtbord, je theebeker, zelfs het toilet! Allemaal keramiek. Maar, hoe wordt het eigenlijk gemaakt? De derdejaars havo/vwo-kunstklas van het Insula College Halmaheiraplein in Dordrecht zocht het uit.

Rondvliegende klei

Het was oppassen geblazen in het vaklokaal van het Energiehuis. De ‘pottenbakkers’ in de dop zaten in opperste concentratie achter hun draaischijf. Her en der vloog er wat klei in de rondte. En vakdocente Natalie de Waard van Wingerden bood hulp en uitleg waar nodig. Het hoort allemaal bij het proces van een kunstenaar.

Ruimte om te leren

De leerlingen hadden zelf bij hun docent aangegeven dat ze graag eens kennis wilden maken met dit ambacht. Mooi om te zien dat het een succes is”, aldus Helen Hietbrink – Coördinator VO bij SOC. “We zeggen het bij SOC wel vaker: leren doe je ook buíten school. Hier in het Energiehuis staan alle materialen die nodig zijn – van handvormtafels tot draaischijven – en heeft iedereen de ruimte om zich uit te leven en te leren.”

Opsplitsen

De kunstklas van het Insula College Halmaheira bestaat uit 16 leerlingen. Voor deze kennismaking met keramiek werd de groep in tweeën gesplitst. Beide groepen kregen twee lessen ‘draaien op een draaischijf’. De eerste groep op 25 januari en 1 februari en de tweede op 8 en 15 februari. Helen: “Op die manier kan docente Natalie elke leerling persoonlijke aandacht geven.”

In deze lessen is volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Helen Hietbrink, Coördinator VO bij SOC

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!