Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

Voor de zorg

Voor partners

4 juli 2024

Juni in Alblasserdam: een maand vol inspiratie.

CultuureducatieCultuurparticipatieLeren & inspireren

SOC staat niet voor niets voor Samen Ontwikkelen door Cultuur. We zetten cultuur (en kunst!) in voor iedereen, op elk vlak en in alle gemeenten in ons werkgebied. Zo ook in Alblasserdam. Melanie Leeflang is hier SOC’s Coördinator voor de Buurt & de Zorg. Ze organiseert elke maand de tofste activiteiten. In juni stonden er ook weer vier inspirerende activiteiten op het programma: Boetseren met het Odensehuis en Yulius inloop, de Nationale Buitenspeeldag, Zomerfeest ParticiPand en Tafeltje Dekje.

Workshop Boetseren met klei
Blij worden van bezig zijn

Het Odensehuis is een inloophuis voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen. Zij hebben vaak moeite om hun gevoelens en emoties onder woorden te brengen. Creatief bezig zijn kan daarbij helpen. En dat hebben we gemerkt! Bijna twintig deelnemers gingen fanatiek aan de slag met het kleien van kommetjes en bekers. Iets anders maken? Dat mocht natuurlijk ook. Na het boetseren glazuurden de deelnemers hun kunstwerken, die keramiekdocente Roos de Waard thuis afbakte. Zo had iedereen een prachtig aandenken.

In de middag gaf Roos de workshop ook aan bezoekers van het Yulius-inloophuis. Door psychiatrische problemen vinden zij het soms lastig om invulling te geven aan de dag. Deze creatieve workshop was voor hen echt een steuntje in de rug.

Melanie: “Iedereen was heel enthousiast en de deelnemers vonden het lekker om met hun handen te werken. Dat deed hen denken aan vroeger. Wat ook mooi is om te vertellen is dat Roos door de bezoekers van Yulius werd uitgenodigd voor de lunch. Hier ontstond een heel fijn en gezellig gesprek, waardoor de verhouding ‘docent-versus-leerling’ helemaal wegviel. Prachtig. Dit was de eerste samenwerking tussen SOC en Yulius GGZ, en die smaakte naar meer. ”


Nationale Buitenspeeldag in Alblasserdam
Regen … ? Nou en. Lekker naar buiten!

De Nationale Buitenspeeldag is een landelijk initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Elke tweede woensdag in juni veranderen ze Nederland in één grote speelplek. Elke gemeente geeft hier op persoonlijke manier invulling aan. In Alblasserdam organiseerde SOC een spetterende dansworkshop door dansdocente Carmen de Haan. De kinderen werkten toe naar een flitsende show-dance, waarbij de mooiste hoedjes uit de kast werden getrokken! Zelfs toen het ging regenen, werd er stug doorgedanst. Naast het dansen was er nog meer te doen, zoals het NK Knikkeren en voorlezen in de bibliotheek. 

Melanie: “Ondanks het slechte weer was het een prachtige dag. Kinderen waren heerlijk buiten, maakten nieuwe vrienden en ontdekten de leukste activiteiten. Dit keer viel de Nationale Buitenspeeldag samen met de Week voor de Gezonde Jeugd. Voor ons dé kans om het belang van een actieve en gezonde levensstijl nog eens extra te benadrukken.”


Zomerfeest ParticiPand
Creatief en swingend de zomer in

We noemden net al het Odensehuis en Yulius. Beide organisaties zijn gevestigd in Particpand: het verzamelgebouw voor sociale en creatieve ondernemingen in Alblasserdam. Maar er ‘wonen’ nog meer organisaties, zoals Atelier Erbij, Miekas, Academie voor Levenslust en lokale kunstenaars Teus van Kooten, Raymond Koop en Yvonne van Maanen.

Deze bewoners organiseerden een heus Zomerfeest, vol creatieve activiteiten en verrassingen. Die zomer was alleen niet af te zien aan het weer, dus werd de boel naar binnen verplaatst. Bezoekers genoten zo alsnog van de verschillende workshops, exposities en activiteiten. Op de gezellige rommelmarkt kon men unieke cadeautjes scoren. De opbrengst? Die ging naar kinderboerderij De Plantage.
SOC verzorgde de muzikale omlijsting. De Alblasserdamse coverband Variety speelde een breed repertoire: van bluesrock tot country.

Melanie: “De band bracht een gezellige sfeer met hun gouwe ouwes en swingende nummers. DJ Jacco Oude Kotte sloot de middag op met een set die hij compleet op vinyl draaide. Het was een prachtige middag. Het Zomerfeest bracht mensen samen om de zomer op een creatieve en feestelijke manier in te luiden.”


Tafeltje Dekje
Een buurtfeest voor jong en oud

Dat kunst en cultuur ontmoeting bevordert, weten we bij SOC als geen ander. Kunstproject Tafeltje Dekje op de Pieter de Hoochplaats is hier een mooi voorbeeld van. Bewoners van de Schildersbuurt schoven drie dagen lang aan bij verschillende activiteiten: van textiel schilderen tot pannenkoeken bakken. Ze konden ook proberen om zo snel mogelijk losse sokken en oude kledingstukken op waslijnen te hangen. ‘Samen de was buiten hangen’ was nog nooit zo leuk! Op de slotdag was er muziek en tijd om na te genieten.

Melanie: “Op de eerste dag merkten we dat bewoners het nog een beetje spannend vonden, zo’n festijn voor de deur. Maar langzaamaan kwamen steeds meer mensen naar buiten om mee te doen. En als dat niet lukte, zorgden anderen er wel voor dat men mee kon doen. Zo brachten kinderen hun zelfgebakken pannenkoeken persoonlijk naar een immobiele, oudere man. Tafeltje Dekje werd met de dag steeds meer een participatieproject. Dat is waarvoor we het doen.”

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!