Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

3 april 2024

Kennismaken met Karel Appel

Cultuureducatie

Onze vakdocenten delen elke dag hun liefde voor kunst en cultuur. Zo ook Astrid Honcoop. Zij was te gast op obs De Twee Wieken in Zwijndrecht. Daar liet ze leerlingen uit groep 7 kennismaken met Cobra en het werk van Karel Appel. “Ze vonden het op een kindertekening lijken, maar om zelf zo te schilderen bleek toch nog knap lastig.”

Perfectionisme loslaten

De talentles begon met een korte introductie van Cobra. Wat was het? Wie hoorden erbij? En in welke stijl schilderden zij? Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met een stilleven in de stijl van Cobra-lid Karel Appel. De opdracht? Groente en fruit naschilderen in verschillende kleurvlakken. “Ik wilde vooral hun eigen fantasie prikkelen. Maar het loslaten van het perfectionisme was moeilijk voor leerlingen. Ze wilden alles vooral zo goed mogelijk natekenen.”


“Wat ik zo leuk vind aan talentlessen? Kinderen een positieve ervaring te laten beleven en hen te leren dat er van alles mogelijk is.”

Vakdocent Astrid Honcoop

Kunst is oneindig

Toch was de les een groot succes. De meesten vonden het erg leuk om te doen en kenden de stijl van Karel Appel nog niet. “Soms is het nodig om even door te zetten voor de meest verrassende resultaten. Kinderen denken meestal snel klaar te zijn. Maar het mooie van kunst is dat het oneindig kan zijn. Door extra kleuren aan te brengen kan iets er net weer anders uitzien. Daarnaast is wat de leerlingen maken gewoon goed. Het is hún manier van schilderen.”

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!