Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

18 oktober 2023

KIEM: Een thuis vol kunst en geluid

CultuureducatieKunst & Technologie

Een aantal weken geleden blikten we al even vooruit naar KIEM: BIJ MIJ THUIS. Nu zit de eerste editie erop. Van 27 tot en met 29 september gingen leerlingen uit groep 7 en 8 van Ridderkerkse basisscholen aan de slag met een ‘thuis’. Daarbij ontdekten ze hoe het is om te denken en werken als een échte kunstenaar.

Van Hofzaal tot woonkamer

Drie dagen lang werd er hard gewerkt in de Hofzaal van Het Plein. Deze was voor de gelegenheid omgebouwd tot een enorme woonkamer. Hier waren kunstwerken te vinden van Iris Lucia Megens en huisgeluiden te horen van geluidskunstenaar Elise ‘t Hart. De ene helft van de leerlingen ontwierp en maakte heuse ‘kunstmeubels’ samen met Iris. De andere helft was voor even een sound designer. Zij maakten – net als vroeger – een geluidenspel rondom verschillende video’s.

Onder de indruk

Aan het einde van de dag werden de eindresultaten geshowd. Stuk voor stuk bijzondere werken – waaruit veel creativiteit blijkt. Ook leuk: de leerlingen waren erg onder de indruk. Niet alleen van elkaars werk, maar ook van dat van Iris en Elise en van de locatie. Een greep uit de reacties: “Het lijkt hier wel een museum.” en “Ik wist niet dat er zoiets bestond als een geluidskunstenaar. Gaaf!”. 

Een grote meerwaarde

KIEM staat voor Kunst in Experiment en Maken. Dit jaarlijks terugkerende project vindt altijd plaats rondom de Kinderboekenweek, en sluit ook aan bij het thema. Dit jaar is dat ‘Bij Mij Thuis’. Yarah Winkelaar, Coördinator Scholen bij SOC vertelt: “Deze complete ervaring – van kinderen uit het klaslokaal halen en naar een bijzondere plek brengen – biedt echt grote meerwaarde. Leerlingen ervaren een activiteit heel anders dan op school”.

De tweede editie van KIEM is van 25 tot en met 27 oktober.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!