Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

11 mei 2022

Kinderen schakelklas treden op voor koningin Máxima!

Cultuureducatie

Koningin Máxima bezocht dinsdag 11 mei als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas De Keukenhof in Lisse, waar verschillende afspraken werden bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs in Zuid-Holland en Zeeland. Bijzonder was dat ook IKC De Wereldwijzer én de wethouder Cultuur uit Dordrecht hierbij aanwezig waren en Dordrecht vertegenwoordigden. De kinderen uit de schakelklas mochten optreden en wethouder Piet Sleeking nam de Muziek en Taal Bokaal in ontvangst.

Muziek en Taal Bokaal

”Muziek wordt ingezet om te werken aan de taalontwikkeling van de kinderen. Alle zintuigen worden gebruikt om nieuwe woorden te leren.”

Gemeente Dordrecht ontving de Muziek en Taal Bokaal als erkenning voor de ontwikkeling van structureel muziekonderwijs en de ontwikkeling van muziek en beweging binnen het taalonderwijs op alle Dordtse scholen. Kinderen uit de schakelklas van IKC De Wereldwijzer maken samen muziek op school en werken zo aan hun woordenschat. Muziek wordt ingezet om te werken aan de taalontwikkeling van de kinderen. Alle zintuigen worden gebruikt om nieuwe woorden te leren. Hierbij wordt aanspraak gemaakt op de creativiteit, expressie en verbeelding van de leerlingen. Zo beklijven de nieuwe woorden, samen met de reguliere lessen veel beter.

‘50dagenmuziek’

Het bezoek was onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van Koningin Maxima. De campagne draagt bij aan het doel van de stichting én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied. Daarnaast laat de campagne zien hoe goed het al gaat in Dordrecht, Rotterdam, Hoeksche Waard en Hellevoetsluis. De kinderen van de schakelklas IKC De Wereldwijzer maakten ook een muzikaal kaarsje voor de verjaardagstaart van Koningin Maxima als onderdeel van de campagne. Bekijk hieronder de video.

Feestelijk muzikaal bezoek

Het bezoek van de Koningin werd opgeluisterd door verschillende artiesten die optraden voor een klein aantal aanwezigen. Zo zongen de kinderen uit Dordrecht het lied ‘hups zei de rups’, was er een optreden van Wouter Hamel, ambassadeur van Méér Muziek in de Klas en liet het PABO Koor van de Thomas More Hogeschool in Rotterdam van zich horen.

Méér Muziek in de Klas

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting laat zien hoe waardevol muziekonderwijs is. Ze vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand. SOC verbindt scholen, culturele organisaties en culturele ondernemers in Dordrecht, Papendrecht, Ridderkerk en Alblasserdam in samenwerking met de verschillende gemeenten.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!