Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor de buurt

Voor partners

17 april 2024

“Kunst en cultuur verwonderen, bevragen, verbinden en geven sjeu aan het leven.”

CultuureducatieCultuurparticipatieLeren & inspireren

Kunstvereniging Pictura Dordrecht bestaat 250 jaar. Dit wordt gevierd met een prachtig programma vol culturele activiteiten. Zoals een filmprogramma in De Witt, een tentoonstelling in het Dordrechts Museum van de gebroeders van Strij ( de oprichters van Pictura) en kunstzinnige stadswandelingen, plus natuurlijk maandelijkse tentoonstellingen en activiteiten in Pictura zelf.

Interview Helen Hietbrink

SOC-coördinator Scholen én Pictura-lid Helen Hietbrink is betrokken bij dit bijzondere jubileum. We stelden haar een aantal vragen:Waarom ben je ooit lid geworden van Pictura?

“Ik kwam er al tijdens mijn studententijd. Naast de hedendaagse kunstexposities zitten er ook een grafische werkplaats en een aantal ateliers in het pand. Ik kwam destijds al bij verschillende kunstenaars over de vloer. Na mijn afstuderen werd ik ook werkend lid en huurde ik een aantal jaar een atelier. Vrijwilligerswerk hoorde er ook bij: ik zat in de tentoonstellingscommissie, de activiteitencommissie en was een tijd bestuurslid.”

Hoe komen je werk bij SOC en je lidmaatschap bij Pictura samen?

“Ik maak thuis werk in mijn atelier en huur een ruimte in het Energiehuis in Dordrecht. Daar geef ik al jaren les aan een groep enthousiaste teken- en schilderliefhebbers. Ook word ik  regelmatig gevraagd voor lessen of projecten voor kinderen en jongeren – door zowel SOC als ToBe. En ik werk natuurlijk bij SOC als coördinator voortgezet onderwijs. Want cultuureducatie vind ik erg belangrijk voor jong en oud.”

Wat is jouw rol in het jubileum?

“Voor het jubileumjaar is er een werkgroep samengesteld om een mooi en divers programma te maken. Hans Spigt (oud-wethouder cultuur van de gemeente Dordrecht) en Simone Beunke (voormalig beleidsfunctionaris cultuur van de gemeente Dordrecht) hebben hier de leiding over. Zij zochten contact met Jolinda van Dijk, de manager van SOC, om ook cultuureducatie en -participatie een plekje te geven. Jolinda vroeg vervolgens of ik in de werkgroep wilde, omdat ik Pictura goed ken en er ook nog steeds lid van ben.”

“Cultuureducatie vind ik erg belangrijk voor jong en oud.”En hoe ziet het programma eruit?

Ik heb samen met SOC-collega’s PieterJan den Hartigh, Melanie Leeflang en Saskia Godijn een aantal mooie programma’s bedacht. In de 250 jaar dat Pictura bestaat, hebben vele kunstenaars Dordrecht vastgelegd in tekeningen en schilderijen. Zij trokken eropuit en tekenden buiten op verschillende plekken: langs het water, met zicht op de Grote Kerk, in het centrum. Maar hoe kijken jonge makers van nu naar de stad en wat zouden zij vast willen leggen?”

De projecten op een rij:

  • Dordrecht door de ogen van nu I: Een participatieproject voor en door kinderen van de wijk De Staart. Zij maken een film over wat men zich over 250 jaar nog moet herinneren van nu. De kinderen bezoeken eerst Pictura; waar ze informatie krijgen over de vereniging en een atelier bezoeken. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Start: april 2024
  • Dordrecht door de ogen van nu II: Nog participatieproject met streetart voor jongeren uit de wijk Wantij-West. Ook zij starten met een bezoek aan Pictura en krijgen vervolgens een rondleiding langs verschillende muurschilderingen in de stad – onder leiding van streetartist Simian Switch van Iconoclash. Daarna gaan de jongeren zelf een ‘muurpiece’ ontwerpen en maken samen met graffiti-docent en kunstenaar Moniek Bijl. Start: april 2024
  • I AM … : Een educatieproject over diversiteit en inclusie. Het vertrekpunt is een heel oude zwart-wit-foto van Pictura. Waarop een groep mannelijke kunstenaars rond een vrouwelijk naaktmodel zit om te oefenen met modeltekenen. Hoe zou dat anno nu in 2024 gaan? Mbo-studenten van het Da Vinci college – richting economie en ondernemen maken een persoonlijke, hedendaagse en digitale versie van een zelf- of groepsportret tijdens hun projectweken van DaVinci Doet! Identity. Onder leiding van mediakunstenaar en -docent Daniël Lokerse. Start: maart 2024
  • Teken- en schilderlessen voor mijn eigen cursisten. Start: maart 2024
  • Teken- en schilderlessen voor ouderen van de Inloop Kunst en Cultuur van ToBe. Start: april 2024
  • Teken- en schilderlessen en mixed-media-technieken voor leerlingen van het voorgezet onderwijs. Start: najaar 2024


Benieuwd naar de resultaten? Alle gemaakte kunstwerken die in het voorjaar gemaakt worden zijn op 22 en 23 juni te bewonderen in Pictura.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!