Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

22 december 2023

Lachend letters leren

CultuureducatieTaal

Schrijf eens het woord ‘dop’ op een briefje. En houd dat ondersteboven. Wat staat er dan? Juist. Nog steeds ‘dop’. Deze en andere talige gekkigheden ontdekten leerlingen uit groep drie en vier van verschillende Papendrechtse basisscholen, toen ze de voorstelling Hoeheettut in Theater de Willem bezochten.

Een kleurrijk verhaal

Bijna 420 leerlingen genoten van abc’s in de vorm van mannetjes, verstopte en ruziemakende letters, woordbeelden en beeldwoorden. Hoeheettut – van theatergezelschap Hoge Fronten – is gebaseerd op nieuwe en bestaande teksten en tekeningen van Joke van Leeuwen. Regisseur Lieke Benders bewerkte deze tot een springerig en kleurrijk verhaal voor kinderen. Genietend én lachend leerde het jonge publiek stiekem alles over woorden en zinnen.

Kan niet bestaat niet

Bijna alle groepen drie en vier uit Papendrecht hebben de voorstelling bezocht. Voor de scholen ver van het theater regelde SOC busvervoer. Coördinator Scholen van SOC Yarah Winkelaar zegt: “We vinden het belangrijk dat elke leerling ook buíten school in aanraking komt met taal. Dat dit gewaardeerd wordt, bleek wel uit de reacties op Hoeheettut. Iedereen was heel enthousiast dat dit voor hen werd georganiseerd.”

Samenwerking met de gemeente

De voorstelling was een samenwerking tussen SOC en gemeente Papendrecht. En is gefinancierd met gelden uit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit investeringsprogramma is bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis voor leerlingen op te vangen. Een van de kaders is dat de financiering wordt besteed aan het bevorderen van taalontwikkeling.

Hoe heet tut – foto: Bjorn Frins

Hoe heet tut – foto: Bjorn Frins

Hoe heet tut – foto: Bjorn Frins

Hoe heet tut – foto: Bjorn Frins

Hoe heet tut – foto: Bjorn Frins

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!