Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

26 september 2023

LessonUp is live!

Cultuureducatie

Een online omgeving vol inspirerend (en gratis) lesmateriaal over kunst, cultuur en erfgoed in Dordrecht. Klinkt goed toch? Dat dachten zes grote Dordtse cultuurorganisaties ook. Zij kwamen daarom met het idee voor een eigen LessonUp-kanaal en vroegen SOC om hen hierin te begeleiden. Dat deden we natuurlijk graag.

Vereende krachten

Begin vorig jaar klopte het Onderwijsmuseum bij ons aan met het volgende: wij willen een gezamenlijk digitaal educatieplatform – zijn er meer culturele organisaties in Dordrecht die daar interesse in hebben? Die waren er. Het Dordrechts Museum, Huis van Gijn, Hof van Nederland, Museum 1940-1945 en Filmtheater De Witt sloten aan bij het initiatief. Tegelijkertijd vroeg SOC met succes de subsidie ‘Cultuur Actief, Wendbaar en Weerbaar’ aan. Hiermee gaven we een flinke slinger aan de ontwikkeling van het LessonUp-kanaal.

Leeropbrengst en betrokkenheid vergroten

Want inmiddels is ‘Ontdek kunst, cultuur en erfgoed in Dordrecht’ live. Een prachtige verzameling van prikkelende, activerende en impactvolle lessen over film, kunst, geschiedenis, burgerschap en meer. Hiermee worden leerkrachten uit het primair en voortgezet onderwijs digitaal ondersteund in cultuureducatie. Lilianne Eijkelenkamp, Coördinator Scholen bij SOC: “Met LessonUp zetten de Dordtse cultuurorganisaties in op het vergroten van de leeropbrengst en de betrokkenheid van leerlingen. We implementeren het zogenoemde ‘blended learning’ in onze educatieve programma’s. Als voorbeeld: een eenmalig bezoek aan een museum wordt uitgebreid naar meerdere kortere leermomenten. Zo blijft lesstof beter hangen.”

Over LessonUp

LessonUp is een gebruiksvriendelijk en docentgericht platform, waarvan leerkrachten gratis kunnen gebruikmaken. Er staan allerlei soorten lessen op van honderden aanbieders door het hele land. De zes Dordtse cultuurorganisaties zijn in ieder geval enthousiast. Ze willen dan ook graag – samen met SOC en de scholen – de mogelijkheden van LessonUp verder onderzoeken. En eventueel nog meer culturele partners aan laten sluiten.

Lijkt jou dat wat? Of heb je een ander goed idee voor het LessonUp-kanaal? Laat het ons weten.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!