Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

5 november 2022

Lancering cultuurpaspoort!

BurgerschapCultuureducatie

Twintig leerlingen van Nemo en de Platvissen van SBO Het Kompas lanceerden op donderdag 3 november met wethouder Peter Heijkoop en Rik van der Linden om 09.30 uur officieel het nieuwe Cultuurpaspoort in het Energiehuis. Het Cultuurpaspoort nodigt basisschoolleerlingen uit om culturele ontdekkingsreizen in Dordrecht te maken waarbij het prikkelen van verwondering en nieuwsgierigheid centraal staat. Na de officiële lancering kregen de leerlingen een eigen Cultuurpaspoort én een workshop Theater in het Energiehuis. Ook de Nestas-scholen De KeerkringHet Avontuur, Parkwijck en De Bever deden mee aan deze pilot. 

Peter Verheijen

Cultuurpaspoort

”Het Cultuurpaspoort is een verzameling ontdekkingsreizen en sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen en het onderwijs.

Het Cultuurpaspoort is het startpunt van de culturele reis van iedere leerling tijdens de basisschooltijd. Samen met de leerkracht gaan ze op cultuuravontuur in Dordrecht. Bijvoorbeeld op bezoek naar een museum, de bibliotheek, varen door de Biesbosch of tijdens een workshop muziek, dans, beeldend, theater of dans op school. De belangrijkste vraag is steeds: Wanneer was jij verwonderd? Wat heb je nieuw ontdekt of geleerd?

Zo ervaren kinderen dat er altijd iets te ontdekken is. Ook als iets niet hun smaak of interesse heeft. Dit helpt kinderen zichzelf beter te leren kennen en zich te verplaatsen in een ander. Burgerschapsvorming speelt hierbij een belangrijke rol. Het Cultuurpaspoort is een verzameling ontdekkingsreizen en sluit aan bij de belevingswereld van de leerlingen en het onderwijs. Na acht jaar is het paspoort een mooi herinneringsdocument om te bewaren.

Samenwerking Nestas scholengroep

Het Cultuurpaspoort is in samenwerking met Nestas scholengroep tot stand gekomen. Donderdag 3 november is de officiële start van de pilot Cultuurpaspoort bij vijf basisscholen in Dordrecht: De Keerkring (groep 1/2), Het Avontuur (groep 1/2), SBO Het Kompas (groep 3/4), De Bever (groep 5/6) en Parkwijck (groep 7/8). In totaal doen er 12 groepen mee aan de pilot. De ambitie is om na de pilot het Cultuurpaspoort aan alle leerlingen van alle scholen van Nestas scholengroep uit te reiken en uiteindelijk alle leerlingen van alle scholen in Dordrecht.

Belevenissen op het gebied van Kunst & Cultuur

Tijdens sessies van SOC met leerlingen en leerkrachten van Nestas scholengroep is een lijst ontstaan van avonturen die kinderen meegemaakt moeten hebben in Dordrecht op het gebied van Kunst & Cultuur. Wij willen iedere leerling tijdens de basisschoolloopbaan allerlei belevenissen op het gebied van Kunst & Cultuur laten ervaren. Door scherp te kijken, leer je dat er overal iets nieuws te ontdekken valt.

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Cultuurpaspoort

Dordtse Cultuuravonturen

Enkele Cultuurpaspoortsuggesties van locaties waar cultuuravonturen in Dordrecht te beleven zijn: bibliotheek AanZet, Biesboschcentrum Dordrecht, Dordrechts Museum, Dordts Patriciërshuis, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Energiehuis met bewoners Popcentrale, ToBe en Kunstmin, Grote Kerk, Hof van Nederland, Huis Van Gijn, Molen Kyck over den Dyck, Nationaal Onderwijsmuseum en VVV Dordrecht.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!