Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor partners

8 juli 2024

Netwerkevent Cultuur & Maatschappij: een waardevolle middag

CultuurparticipatieLeren & inspireren

Met de leden van het Cultuurplatform en andere maatschappelijke partners willen we Papendrecht nóg leuker en mooier maken. Nog meer inwoners bereiken. Én bijdragen aan de maatschappelijke doelen in de gemeente. Tijdens het Netwerkevent Cultuur & Maatschappij in de Oude School onderzochten we hoe we deze doelen samen kunnen bereiken.

Foto: Peter Verheijen

Wisselwerking cultuur en maatschappij

Het was een bomvolle ochtend, die begon met de vraag: Hoe kunnen cultuur en maatschappij elkaar versterken? Deze vraag werd beantwoord door twee prachtige praktijkvoorbeelden van dichtbij en ver weg:

 • Van ‘De winnaar is … ‘
  Mitchell Amsterdam van ToBe vertelde over het theaterproject ‘En de winnaar is … ‘ – een productie gemaakt met, voor én door jongeren over de impact van het scheiden van ouders op kinderen. Het prachtige eindresultaat is de opbrengst van de nauwe samenwerking tussen Adviespunt Scheiden Kind en Ouderschap, ToBe, de gemeente Papendrecht en Stichting De Vluchtheuvel.
 • … tot Cultura & Zo
  In Nootdorp (gemeente Pijnacker-Nootdorp) krijgt de samenwerking tussen welzijn, de bibliotheek en culturele partners een hele andere vorm: Cultura & Zo – een gezamenlijke locatie waar iedereen gebruik van mag maken. Met de bieb, een café, de theaterfoyer, verschillende workshop- en overlegruimtes en meer. Manuela Bijl van Cultura & Zo was online aanwezig om vragen te beantwoorden.  Daarna bouwden de aanwezigen samen aan alle creatieve en bruisende ideeën die er zijn binnen het Cultuurplatform. 

Daarna bouwden de aanwezigen samen aan alle creatieve en bruisende ideeën die er zijn binnen het Cultuurplatform. 


Waardevolle speeddates

Tot slot was het tijd voor speeddates. Geen ongemakkelijke en oppervlakkige één-minuut-gesprekjes, maar mooie matches tussen maatschappelijke en sociale organisaties uit de gemeente. Wie kunnen elkaar versterken? Op welke manier? En wat is daarvoor nodig? Er ontstonden waardevolle inzichten, die we – met alle partners – verder kunnen uitwerken en concreet kunnen maken.

Zo deden Nancy van Driel (gemeente Papendrecht) en Sterk Papendrecht een open uitnodiging om contact op te nemen voor het opzetten van een multidisciplinair belevingsconcert voor jong en oud. En het Odensehuis deed een verzoek om samen muziek en theater te ontwikkelen voor mensen met geheugenverlies. Precies wat de bedoeling was van dit netwerkevent.

Ook meedoen? Neem contact op!

Natalja Verhoef is sinds kort Coördinator voor de Buurt in Papendrecht. Ze komt graag in contact met iedereen die acties is of wil zijn op het gebied van cultuurparticipatie in Papendrecht. Stuur haar gerust een mailtje via natalja@soc.nl om een keertje koffie te drinken.


Over Cultuurplatform Papendrecht

Cultuurplatform Papendrecht is een samenwerkingsverband tussen verschillende cultuuraanbieders uit de regio. Het bestaat uit:

 • Theater de Willem en JeugdTheaterschool Papendrecht
 • ToBe Cultuurcentrum
 • Bibliotheek AanZet
 • Muziekvereniging Excelsior
 • VU Papendrecht
 • RTV Papendrecht
 • Stichting Lichtjesfeest

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!