Voor de buurt
14 oktober 2024
Op avontuur in de Dordtse wijken
In 2023 startte het Wijkavontuur: eerst in vier, en vanaf januari 2024 in álle Dordtse wijken. Binnen dit programma organiseren de wijkcoördinatoren naschoolse activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het doel? Een rijke omgeving naast school, waarin ze hun talenten ontdekken én andere kinderen uit de wijk ontmoeten. Vanaf juni 2024 heeft elke Dordtse wijk een eigen wijkcoördinator. Op 3 oktober was het tijd om te ontdekken hoe het Wijkavontuur in de praktijk tot uiting komt.

Op werkbezoek
Wethouder Wim van der Kruijff, wijkmanagers, schoolbestuurders, beleidsmedewerkers, afgevaardigden van het Sociaal Wijkteam, vertegenwoordigers van de naschoolse opvang en de wijkcoördinatoren werden door SOC uitgenodigd voor een werkbezoek. Verdeeld over vier groepen deden ze de binnenstad, Reeland en Sterrenburg aan. In elke wijk stond een voorbeeldactiviteit op het programma, inclusief enthousiaste kinderen (en soms ook de bezoekers ;D) die meededen:
- In de binnenstad kwamen technologie, kunst en cultuur samen in het Techlab van Lexlab (onder leiding van Wouter Sieuwerts)
- In Reeland werd er gevoetbald tijdens een clinic van Wij voor de Jeugd (onder leiding van Cyriel Venloo)
- In Sterrenburg lag de focus op sport, spel én creativiteit met Dordt sport (onder leiding van Laura Huijsman)
Samen voor maximaal profijt
Na deze kennismaking met een deel van het aanbod kwamen de groepen samen bij DeetosSnel. Hier gingen ze – onder leiding van SOC’s wijkadviseur Mari Bouwmans – in gesprek over de bevindingen. Wat heb je gezien? Wat vond je ervan? Wat sprak je aan en waarom? Kortom: Hoe kunnen we het WIjkavontuur zo inrichten dat elk kind er maximaal profijt van heeft?
Bruggen slaan
Mari: “Wat me opviel was de energie tijdens het nagesprek. Men vond het fijn dat ze nu met eigen ogen konden zien waarvoor ze het allemaal doen. De schoolbestuurders gaven bijvoorbeeld ook aan dat ze zich nog meer willen inzetten om het Wijkavontuur te promoten onder de leerlingen en hun ouders. Het belang van het programma werd echt duidelijk. En dit contactmoment hielp ook om bruggen te slaan en het ‘eilandjes-gevoel’ te verminderen.”
Op school- en buurtniveau
Dit werkbezoek was gericht op bestuurlijk niveau. Nu richt SOC zich op school- en buurtniveau. Mari: “Wat kunnen we doen om partners – zoals de lokale voetbalvereniging en de coördinator van de bovenbouw – met elkaar te verbinden. Zodat ze samen impact kunnen maken in de wijk en bijdragen aan een prachtig Wijkavontuur-aanbod. Daar gaan we voor.”
Het complete aanbod van het wijkavontuur is hier te vinden.