Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

20 oktober 2023

Op Cultuuravontuur: vrij en heldhaftig

CultuureducatieLeren & inspireren

Het schooljaar is alweer even onderweg. De meeste leerlingen hebben hun plek gevonden. Voor brugklassers is die beginperiode altijd een beetje extra wennen. Daarom organiseerden we voor alle eerste klassen van het Wartburg College De Marnix een Cultuuravontuur. Want leren? Dat is écht wel leuk.

Vrij zijn ….

De ene helft van de leerlingen bezocht het Dordrechts Museum en de andere helft ging naar het Hof van Nederland. Met een kijkwijzer in de hand ontdekten ze alles over vrijheid en emancipatie: twee thema’s die actueler zijn dan ooit. Want vrij zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Door de tijd heen is er door allerlei groepen voor gestreden; voor meer rechten en emancipatie. Wat hebben deze kwesties gemeen met de strijd van vandaag de dag?

… en het goed hebben

Na het museumbezoek was het tijd voor een actieve beeldende workshop in het Energiehuis. Bij het ‘vrije tekenen’ door Henny van Ham draaide het om het loslaten van realisme en het activeren van je verbeelding. Op kleine vierkantjes van 10×10 cm ontstonden de tofste creaties met verschillende arceringen, structuren en vlakvullingen. Bij ‘helden’ ontwierpen de leerlingen samen met Joeri van den Anker hun eigen stripfiguur. Gebaseerd op een van hun persoonlijke helden: van activiteiten tot familie en vrienden die ervoor zorgen dat we het hier goed hebben.

“Die is er altijd voor me”

Eerst inspiratie opdoen in een museum en daarna zichzelf creatief uitleven – leerlingen vonden het een perfecte combinatie. Veel van hun helden bleken erg dichtbij. “Mijn moeder is mijn heldin, want die is er altijd voor me” of “Mijn neef is echt een held, want hij was er toen mijn ouders gingen scheiden”. Alle persoonlijke helden gingen als stripfiguur mee naar huis. En de vierkantjes? Die hangen nu als één tof kunstwerk in de school.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!