Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor partners

4 september 2023

SOC begint het jaar goed

Leren & inspireren

Veel SOC’ers kijken er in hun vakantie al naar uit: de Startweek. Hét moment waarop alle collega’s samenkomen voor een vliegende start van een nieuw werkseizoen. Het programma was bomvol. Samen doken we in thema’s als inclusie en diversiteit, SOC als aanjager, en de impact van cultuurparticipatie. Wat maakt deze week zo bijzonder? En wat vond iedereen ervan? Collega’s Helen, Jolinda, Mari, Mariska en Tamarah vertellen er alles over.


Jullie mogen weer! Zin in?

Jolinda: “Zeker! Het is altijd leuk om na de zomer weer met het team te starten en plannen te maken.” 

Wat is er zo tof aan de Startweek?

Mari: “Wat ik vooral gaaf vind om te zien, is het enthousiasme, de collegialiteit en de warmte waarmee iedereen elkaar begroet. Ook de nieuwe collega’s worden omarmd. Het geeft me echt het gevoel dat we voor een organisatie werken waarin de mensen centraal staan. Niet alleen wij als collega’s, maar ook ons publiek, onze partners en deelnemers. Dat maakt me blij!” Ook Tamarah geeft aan dat samenzijn met collega’s belangrijk is. Plus: “Tijdens de Startweek kan ik al mijn kennis updaten en naar de ervaringen van anderen luisteren.”

Focuspunten voor het nieuwe jaar

Mariska en Tamarah zijn twee (redelijk) nieuwe collega’s. Mariska: “Ik wil de organisatie nog beter doorgronden.” Jolinda haakt aan: “We zijn behoorlijk gegroeid de afgelopen tijd. Het komende jaar wordt het mijn focus om het team zo goed mogelijk te ondersteunen met advies, richting en aandacht.”

HELEN HIETBRINK
“De inspiratie vind ik het allerleukst in de startweek. maar ook het met elkaar van gedachten wisselen: waar staan we en waar willen we naartoe?”

Nieuwe en bestaande projecten

Het SOC-jaarprogramma barst van de projecten op het gebied van cultuureducatie en -participatie, leren en inspireren, burgerschap, kunst en technologie, en taal. Wat is er nieuw dit jaar? Jolinda: “We starten als organisatie in Zwijndrecht, we gaan het voortgezet onderwijs en mbo vernieuwen in heel het werkgebied én we gaan aan de slag met thema’s als tolerantie en ecologisch bewustzijn.”

Het programma

Maandag 14 augustusKick-off | Lunch | Workshop: Jij als netwerkdeelnemer
Dinsdag 15 augustusWorkshop: Inclusie en diversiteit | Lunch | Workshop: SOC als aanjager
Donderdag 17 augustusLunch | Uitleg communicatieproces
Maandag 21 augustusWorkshop: Burgerschap | Lunch | Brainstorm: Bereik en impact van cultuurparticipatie
Dinsdag 22 augustusBrainstorm: Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK3)

Over tolerantie gesproken, een van de workshops was Inclusie en diversiteit. Hoe vonden jullie die?

Mariska: “Tijdens deze workshop kwamen er verschillende invalshoeken van collega’s naar voren. Elke collega heeft een ander haakje waardoor ze aangaan op het onderwerp. De een kijkt naar taalgebruik, de ander meer naar persoonlijke ervaringen.” Jolinda: “Ja, er zijn veel vormen van diversiteit: neurodiversiteit, genderdiversiteit, leeftijd-diversiteit, culturele diversiteit. We gaan nadenken over welke vormen we meenemen in ons jaarprogramma en hoe dat past bij onze missie en merkwaarden.” Helen vult aan: “Juist in mijn vakgebied – het voortgezet onderwijs – is dit een belangrijk onderwerp. Ik ben blij dat er nu zoveel aandacht voor is.”

Een andere workshop was gericht op SOC als aanjager. Wat betekent dat?

Jolinda: “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat cultuur echt een bijdrage levert aan maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling. Als SOC kunnen we deze onderwerpen op de agenda krijgen van bijvoorbeeld gemeenten of wijkoverleggen.” Tamarah geeft een heel andere betekenis aan de term aanjager. Zij gaat in in Zwijndrecht aan de slag met het Cultuurmenu: “In Zwijndrecht gaan we van nul naar iets. In die zin voel ik me aanjager. Ook omdat ik daar straks het aanspreekpunt ben voor scholen en aanbieders.”

Verrassing van de dag

SOC zou SOC niet zijn zonder een stukje cultuurbeleving in de Startweek. Tamarah: “Ik vond de dansworkshop het leukst!”

SOC Startweek - foto's

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!