Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

12 november 2022

Terugblik 1e ArtTechTour

Kunst & Technologie

Bijna 1000 bovenbouwleerlingen en vakdocenten voortgezet onderwijs, kunstenaars, leerkrachten, cultuur coördinatoren primair onderwijs, kunstenaars, performers, uitvinders en genodigden bezochten 8 t/m 12 november de eerste editie van de ArtTechTour.

Bijzonder onderwijsfestival

”Deze bijzondere plek biedt inspiratie voor het presenteren van werk, en geeft ideeën om kinderen te inspireren.”

De leerlingen werden ondergedompeld in de wereld van kunst, technologie en wetenschap. Hiervoor werd het Energiehuis ingericht met verschillende technolabs. De deelnemers maakten kennis met het snijvlak van kunst en technologie via interactieve rondleidingen, voorstellingen, inspiratiesessies of gingen zelf aan de slag tijdens workshops. Dit bijzondere onderwijsfestival heeft laten zien dat technologie overal om ons heen is. En dat je dat vanuit allerlei hoeken kunt benaderen. Dus ook met dans, muziek, theater, poëzie, filosofie en beeldende vorming. Een bijzonder festival dat enthousiast is ontvangen en daarom volgend jaar zeker een vervolg krijgt!

Dordtse kunstenaars in technolabs

Voor de technolabs zijn kunstwerken geselecteerd die gebruik maken van technologie of juist erop reflecteren, van landelijk bekende én Dordtse kunstenaars. Kunst wordt benaderd vanuit Play – spel en plezier, Moving – vooruitgang en ontwikkeling, Empathy – sociaal emotioneel, Thinking – voorbij de mogelijkheden denken, History – technologie van toen naar nu en Therapy – als medicijn. Zo stapte je in het technolab ‘Art as Therapy’ in een speciaal gemaakt kunstwerk van de Dordtse Elise ’t Hart. Dat kunst je kan raken, bewegen of tot rust brengen, ontdekken leerlingen in het technolab ‘Art as Therapy’. De Geluidsdouche van de Dordtse Elise ’t Hart prikkelt je oren (en lichaam) met harde en zachte tonen, korte en lange geluidsgolven, tonen, ruis, herkenbare klanken en harde trillingen. In ‘Art of Moving’ was werk te zien en te beluisteren van beeldend geluidskunstenaar Nico Parlevliet, en internetpioniers JODI brachten je in de war in de Art As History/Art As Future.

Art Tech Tour

Art Tech Tour

Art Tech Tour

Inspiratiebijeenkomsten voor primair en voortgezet onderwijs

Naast de ArtTechTour voor de leerlingen werden er ook inspiratie middagen georganiseerd voor leerkrachten en vakdocenten in het onderwijs. Zij hebben de spannende mix aan kunstdisciplines ervaren verrijkt met hedendaagse technologie. ‘Deze bijzondere plek biedt inspiratie voor het presenteren van werk, en geeft ideeën om kinderen te inspireren’ zegt deelnemer Powerstation Kunst, Wetenschap & Technologie primair onderwijs. Tijdens de zogeheten Finissage, de feestelijk afsluiting van de ArtTechTour, was Rik van de Linden, wethouder Cultuur vol lof over de vele Dordtse kunstenaars die werken met technologie, de brede interesse van de scholen in dit onderwerp en de bijzondere locatie van het Energiehuis dat de kunstwerken een heel mooi podium bood. Hij bedankte SOC, KITE educatie, Dordrechts Museum en Kunstmin’s D-sound voor hun bijdrage en inzet.

Bijzondere samenwerkingen

De ArtTechTour is georganiseerd door SOC en KITE educatie. Voor de inhoud van het programma is onder andere samengewerkt met het Dordrechts Museum. Kunstmin’s D-sound leverde een bijdrage in de vorm van een speciale voorstelling. Hierin ontdekte het publiek de rol van technologie bij de uitvoering van muziek en podiumkunsten. De deelnemende scholen waren het Insula College Halmaheiraplein en Koningstraat, Stedelijk Dalton College, Yulius het Tij, Walburg College, DevelsteinCollege en CGS Willem van Oranje uit Dordrecht, Zwijndrecht en Oud-Beijerland. De ArtTechTour is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor CultuurParticipatie, Fonds 21 en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!