Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

10 juli 2023

The Final Shows: het eindresultaat van bijzondere filmlessen

Cultuureducatie

Op 6 en 7 juli ging de rode loper uit bij het Dordtse Energiehuis. Daar waren ‘The Final Shows’, waarbij ruim 200 leerlingen uit de Oekraïense Internationale Schakelklas van het Stedelijk Dalton Lyceum hun zelfgemaakte films presenteerden. Samen met een zaal vol vrienden, familie en docenten beleefden ze een geslaagde, emotionele avond.

Om nooit te vergeten

De afgelopen maanden begeleidde theaterdocent en regisseur Oleksii Yatsiuta (zelf ook afkomstig uit Oekraïne) de leerlingen bij het vak Drama. Tijdens de lessen stond filmmaken stond centraal – van idee tot eindresultaat. En die resultaten? Die waren prachtig: van relatiedrama’s tot arthousefilms en alles daartussenin. Na het bewonderen van de films vroeg Oleksii de leerlingen naar het maakproces. Hoe vonden ze het om een film te maken? Wat betekende het voor hen? De conclusie was duidelijk: de verbinding tussen deze jongeren is intens. En de lessen zullen ze nooit vergeten.

Alle reden voor een vervolg

Het was op meerdere vlakken een emotionele avond. Niet alleen verlaat een aantal van de leerlingen Dordrecht na de zomer. Ook docent Oleksii verhuist over een paar weken naar Ierland. Daarmee verdwijnen de lessen in de bestaande vorm. Maar er was ook goed nieuws. SOC-coördinator Scholen Fransje Kraaij: “Tijdens de avond ontstond het idee om de leerlingen door te laten gaan met theaterlessen. Komend jaar staat in het teken om Nederlands te spreken in plaats van Oekraïens. Want theater ook een positieve bijdrage leveren aan de woordenschat van leerlingen.”

Leven met oorlog

Met de lessen wil SOC op korte termijn iets betekenen voor deze jongeren. Voorlopig is het niet veilig om terug te keren naar Oekraïne. En leven ze elke dag met de gevolgen van de oorlog. “Wat voor mij ‘het nieuws’ is, is voor hen elke dag actueel en dat komt wel even binnen”.

Theater kan ook een positieve bijdrage leveren aan de woordenschat van leerlingen.

Fransje Kraaij, SOC-coördinator Scholen

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!