Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

Voor de buurt

Voor de zorg

20 mei 2024

Volop moois in mei

CultuureducatieCultuurparticipatieLeren & inspireren

Mei zit boordevol bij SOC. Zo trapten we deze lentemaand af met de Waterspelen en een heuse Afval-opruimdag. Daarnaast brachten SOC’s ‘Sterrenschilders’ een bezoek aan het Cobra Museum in Amstelveen. En op 5 mei genoten de bewoners van de Dordtse wijk Sterrenburg van een vrijheidsmaaltijd.

De Waterspelen

Van 27 april tot en met 12 mei is het de Week van Ons Water. Een landelijk initiatief met allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten. Duurzaamheidscentrum Weizigt haakt hier ieder jaar bij aan met de Waterspelen. Het doel? Kinderen bewust maken van het water om zich heen en hen laten ontdekken hoe belangrijk het is. SOC mocht hieraan bijdragen met twee toffe culturele activiteiten: Onderwaterbeestjes tekenen met Joeri van den Anker en een interactief Theateravontuur met Themba Schmitz van Theater Tortilla.

Welke dieren leven er onder water? Zijn er misschien ook wezens bij waarvan we het bestaan niet weten? En hoe zien die er dan uit? Vakdocent Joeri liet de fantasie van kinderen de vrije loop. Dat leverde prachtige en kleurrijke kunstwerken op. Theatermaakster Themba sprak met een pop over vrees voor water. Door vragen te beantwoorden, hielpen de jonge toeschouwers Themba samen over haar waterangsten heen.

“Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe kinderen binnen no-time in een verhaal zitten en meeleven. Mooi dat we hen zo aan het denken kunnen zetten over water.” 
– Pieter Jan den Hartigh, Coördinator voor de Buurt en Zorg


Afval-opruimdag

Gemeente Dordrecht organiseert elk jaar een aantal Afval-opruimdagen in de Dordtse wijken. Op deze dagen staan er grote containers in de buurt, en kunnen bewoners gratis elektrische apparaten of grote meubels inleveren. Op 1 mei was het de beurt aan de Noordflank, Lijnbaan. Vorig jaar organiseerde SOC Kunst maken met afval en in 2024 gaven we daar een vervolg aan met een tekenactiviteit: Gezichten uit de wijk maken met oliepastelkrijt.

Aan de hand van prachtige voorbeelden van kunstenaar Samira Welles gingen de wijkbewoners aan de slag. Daarnaast konden ze zichzelf door Samira vast laten leggen op doek. Het was een mooie ochtend: bewoners raakten met elkaar aan de praat, leefden zich creatief uit en genoten van een bakje koffie of thee. En dat was precies de bedoeling: verbinding in de wijk stimuleren en het gemeenschapsgevoel versterken. Daarnaast zetten we de schildermiddagen in de schijnwerpers – een activiteit waarbij wijkbewoners tijdens drie middagen samen een groot kunstwerk schilderen.

“Het was heerlijk weer. Buurtbewoners praatten gezellig met elkaar en vooral kinderen stortten zich op de tekenactiviteit. Eén tekening was niet genoeg, en naast de portretten verschenen er ook meloenen, unicorns en bubbletea op papier. Er werd ook nog gedanst op Europapa en mensen. Met recht een feestje.”
– Saskia Godijn, Coördinator voor de Buurt en Zorg bij SOC


De Sterrenschilders-club bestaat uit 65-plussers die elke week de kwast ter hand nemen – onder leiding van docente Riekje Smaal. SOC vond het tijd om hen een culturele, gezellige en inspirerende dag te bieden, met een bezoek aan het Cobra Museum in Amstelveen. En dankzij Buurtwerk Dordrecht konden er ook nog twintig ouderen mee die géén Sterrenschilder zijn. Uiteindelijk vertrokken we met een groep van 43 (inclusief begeleiders) naar het Cobra.

Dat deden we in een grote touringcar van de Museum Plus Bus (waarvoor veel dank!). Melanie Leeflang: “De voorpret begon al in de bus en de situatie deed denken aan een schoolreisje.” Eenmaal aangekomen in het museum werden de ouderen welkom geheten en startten we met een kopje koffie. Daarna kregen ze in drie groepen een rondleiding langs de exposities ‘Cobra 75: De vrijheidsschreeuw’ en ‘Anton Corbijn – MOØDe. En na een lekkere lunch kon wie dat wilde op eigen gelegenheid nogmaals door het museum wandelen. Aan het eind van de middag stapte de groep weer terug in de touringcar. Het was een geslaagd uitje dat positieve reacties opleverde.

“Ik heb een geweldige ervaring gehad. Er wordt af en toe wel iets georganiseerd voor ons, maar we worden vaak niet meer op niveau geschat door onze leeftijd. Wat fijn dat jullie met deze uitstap hebben laten zien mij, en ons als als ouderen serieus te nemen!”
– Een van de deelnemers


Vrijheidsmaaltijd

De vrijheidsmaaltijd is een landelijk initiatief dat elk jaar plaatsvindt op Bevrijdingsdag. Met als doel: nieuwe gezichten ontmoeten, luisteren naar persoonlijke verhalen en elkaar beter leren kennen. In de Dordtse wijk Sterrenburg was de organisatie van deze bijzondere maaltijd in handen van Buurtwerk Dordrecht en de Ontmoetingskerk Dordrecht. Aan SOC de taak om de avond cultureel aan te kleden.

75 wijkbewoners schoven aan in Cultureel Centrum Sterrenburg. Naast het heerlijke eten (broodjes, salades, Turkse pizza en meer) genoten zij van verhalen van Jan van Vliet (91 jaar) en Edjo Frank (zoon van Joodse ouders). Stadsdichter Swendelina Ersilia droeg twee prachtige teksten voor over vrijheid. En op de tafels lagen vragenkaartjes met dit thema. De verhalen, gedichten en gesprekken over vrijheid raakten mensen en zorgden voor verbinding onder de bewoners uit bijvoorbeeld de Turkse, Joodse en protestante gemeenschap. Een prachtige mix! De muzikale omlijsting was in handen van het Spotlight Jeugdorkest.

“Iedereen luisterde met volle aandacht naar de muziek, verhalen en elkaar. De sfeer was open, nieuwsgierig en respectvol. En mensen die elkaar in het dagelijks leven niet snel zullen tegenkomen, zaten nu met elkaar aan tafel. Een bijzonder fijne avond.”
– Saskia Godijn, Coördinator voor de Buurt en Zorg bij SOC

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!