Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor scholen

Voor partners

28 augustus 2023

Woordjes leren: het kan door kunst

CultuureducatieLeren & inspirerenTaal

De SOC-vakdocenten delen elke dag weer hun kennis met leerlingen, culturele organisaties en andere partners. Dan is het natuurlijk wél fijn als die kennis up-to-date is. Daarom organiseren we het hele jaar door verschillende workshops en trainingen. Zoals de Basistraining Woordenschat en Cultuureducatie.


Kwestie van herhaling

Tijdens deze training gaf theaterdocent Natalja Verhoef antwoord op vragen als: Hoe leren kinderen het snelst nieuwe woorden? Hoe zorg je ervoor dat ze deze ook écht onthouden? En op welke manier kun je hier bewust gebruik van maken binnen je eigen lessen en discipline? Natalja haakte aan bij Viertakt van Verhallen. Dit vierfasemodel richt zich op zintuiglijk leren met als basisregel: het leren van nieuwe woorden gebeurt niet in één keer.

Een stukje bewustwording

Er ging een wereld open voor de vakdocenten. Ze realiseerden zich dat ze in hun lessen eigenlijk al heel veel met taal werken. Maar dat ze dit (nog) niet bewust inzetten voor het vergroten van de woordenschat van hun leerlingen. Plus: écht aan de slag te gaan met taal in combinatie met kunst vraagt om aanpassingen in het bestaande lesaanbod. Omdat er docenten uit verschillende kunstdisciplines aanwezig waren, was de trainingsochtend ook een perfect moment om onderling kennis en inspiratie uit te wisselen. Het was mooi om te zien hoe enthousiast iedereen werd van elkaars ideeën.

Het doel

SOC-Coördinator Scholen I adviseur voor de Buurt Lilianne Eijkelenkamp vertelt: “We willen onze vakdocenten zoveel mogelijk aanhaken bij relevante ontwikkelingen in het werkveld. Het doel van de Basistraining Woordenschat en Cultuureducatie is om vakdocenten de mogelijkheid te geven om hun kennis en kunde te vergroten als het gaat om het integreren van taalontwikkeling in hun kunstlessen. Dit omdat er vanuit de basisscholen veel vraag is naar deze koppeling.”

Deel dit item

Adres

SOC
Energiehuis (hoofdlocatie)
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht

Blijf up to date

Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

opent potentie!