Sla navigatie over Ga naar het hoofdmenu

Voor
scholen

Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor kinderen en jongeren. Thuis komen ze hier niet altijd mee in aanraking. Daarom maakt SOC zich hard voor cultuureducatie binnen het onderwijs. Dit doen we samen met andere culturele organisaties. Help je mee?

Waarom is het zo belangrijk?

Door cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen en jongeren hun creatieve talenten. Ze ontdekken waar ze goed en misschien minder goed in zijn. Kunst en cultuur maken blij en sociaal. Het daagt uit én zorgt voor een prettiger leerklimaat. Leerlingen krijgen een bredere kijk op de wereld. En ze leren – met een open houding – de waarde van kunst begrijpen.

Wat doen we?

SOC biedt leerlijnen, projecten en workshops aan. Samen met lokale culturele organisaties en professionele vakdocenten. Hierbij is het niet alleen ‘ik praat, jij luistert’, maar kinderen en jongeren gaan actief aan de slag. Iets moois maken, goed kijken en luisteren en reflecteren op eigen werk of op dat van anderen.

Foto: Peter Verheijen

Cultuurpaspoort

Art TechTour 2022 – foto: Lots of Lieke

Cultuursafari Dordrecht – foto: LED fotografie

Leesfeest Insula College – Natalja Verhoef

Dat is nog niet alles …

We organiseren ook inspirerende netwerkbijeenkomsten voor professionals in het (speciaal) onderwijs, de kinderopvang en buitenschoolse opvang. En ons unieke team van adviseurs, projectleiders en trainers ondersteunt schooldirecteuren, cultuurcoördinatoren en educatief medewerkers bij het inhoud geven aan visie, beleid, leerlijnprogramma’s en interne deskundigheid.

Voor wie

Kinderen die al vroeg in aanraking komen met kunst en cultuur, hebben hier later profijt van. In de kinderopvang en BSO werken we vanuit verwondering, met bijvoorbeeld muziekprogramma’s. Samen liedjes zingen, dansen en klappen. Dat is toch het mooiste wat er is?

Cultuureducatie biedt wat andere leergebieden niet bieden. Leerlingen moeten kijken, horen, voelen of bewegen. Hierdoor ontdekken ze soms onverwachte talenten en staat niets hen in de weg. En dat is ons doel. Dat elk kind zich persoonlijk en sociaal ontwikkelt door kunst en cultuur. 

In het primair – of basisonderwijs – staat zoveel mogelijk leren centraal. Ook over kunst en cultuur. Daar komt bij dat cultuureducatie een bijdrage kan leveren aan andere leergebieden, zoals het burgerschapsonderwijs. Met onze activiteiten, projecten en Cultuurmenu’s prikkelen we leerlingen en maken we hen nieuwsgierig.

Wie wil je zijn? Welke plek wil je innemen in de maatschappij? Hoe zie je de wereld? Kunst en cultuur zetten aan tot (kritisch) denken, en helpt de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Cultuureducatie speelt dan ook een belangrijke rol in het voortgezet onderwijs. Een rol die we invullen met creatieve programma’s en leerlijnen.

Het beroepsonderwijs bereidt jongeren voor op een toekomst op de arbeidsmarkt. Welk beroep je ook kiest, kunst en cultuur kunnen je helpen om je werk beter te doen. Door creatief te denken, verzin je de meest verrassende oplossingen. Onze activiteiten zijn dan ook praktijkgericht, en focussen op de ontwikkeling van echte ‘doeners’.

Ons IKC is ‘meer dan school’. Cultuur is verweven in ons aanbod, zodat onze kinderen van jongs af aan rijke ervaringen op kunnen doen die hen voorbereiden op het wereldburgerschap.

KIM BOUWMEESTER (directeur IKC De Regenboog • De Staart)

Ik verbaasde me over de openheid van sommige van mijn leerlingen. Ik heb tijdens het rappen hele persoonlijke en bijzondere verhalen gehoord. Die nieuw voor me waren.

LEERKRACHT GROEP 7/8 (na afloop workshop rap)

Inspirerend nieuws

Kom in gesprek

Wil je samen met ons een bijdrage leveren aan cultuuronderwijs? Dan komt SOC graag in contact met jouw school. Jullie kennis en ervaring is onmisbaar om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor iedereen.

  Adres

  SOC
  Energiehuis (hoofdlocatie)
  Noordendijk 148
  3311 RR Dordrecht

  Blijf up to date

  Elke maand uitnodigingen voor interessante events in je inbox?

  Wij zijn ervan overtuigd dat kunst en cultuur mensen verder brengt in hun persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk willen we de potentie van mensen openen, ontgrendelen en benutten.

  JOLINDA VAN DIJK (manager SOC)

  opent potentie!