Voor
scholen
Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor kinderen en jongeren. Thuis komen ze hier niet altijd mee in aanraking. Daarom maakt SOC zich hard voor cultuureducatie binnen het onderwijs. Dit doen we samen met andere culturele organisaties. Help je mee?
Waarom is het zo belangrijk?
Door cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen en jongeren hun creatieve talenten. Ze ontdekken waar ze goed en misschien minder goed in zijn. Kunst en cultuur maken blij en sociaal. Het daagt uit én zorgt voor een prettiger leerklimaat. Leerlingen krijgen een bredere kijk op de wereld. En ze leren – met een open houding – de waarde van kunst begrijpen.
Wat doen we?
SOC biedt leerlijnen, projecten en workshops aan. Samen met lokale culturele organisaties en professionele vakdocenten. Hierbij is het niet alleen ‘ik praat, jij luistert’, maar kinderen en jongeren gaan actief aan de slag. Iets moois maken, goed kijken en luisteren en reflecteren op eigen werk of op dat van anderen.
Dat is nog niet alles …
We organiseren ook inspirerende netwerkbijeenkomsten voor professionals in het (speciaal) onderwijs, de kinderopvang en buitenschoolse opvang. En ons unieke team van adviseurs, projectleiders en trainers ondersteunt schooldirecteuren, cultuurcoördinatoren en educatief medewerkers bij het inhoud geven aan visie, beleid, leerlijnprogramma’s en interne deskundigheid.
Voor wie
Kinderen die al vroeg in aanraking komen met kunst en cultuur, hebben hier later profijt van. In de kinderopvang en BSO werken we vanuit verwondering, met bijvoorbeeld muziekprogramma’s. Samen liedjes zingen, dansen en klappen. Dat is toch het mooiste wat er is?
Cultuureducatie biedt wat andere leergebieden niet bieden. Leerlingen moeten kijken, horen, voelen of bewegen. Hierdoor ontdekken ze soms onverwachte talenten en staat niets hen in de weg. En dat is ons doel. Dat elk kind zich persoonlijk en sociaal ontwikkelt door kunst en cultuur.
In het primair – of basisonderwijs – staat zoveel mogelijk leren centraal. Ook over kunst en cultuur. Daar komt bij dat cultuureducatie een bijdrage kan leveren aan andere leergebieden, zoals het burgerschapsonderwijs. Met onze activiteiten, projecten en Cultuurmenu’s prikkelen we leerlingen en maken we hen nieuwsgierig.
Wie wil je zijn? Welke plek wil je innemen in de maatschappij? Hoe zie je de wereld? Kunst en cultuur zetten aan tot (kritisch) denken, en helpt de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Cultuureducatie speelt dan ook een belangrijke rol in het voortgezet onderwijs. Een rol die we invullen met creatieve programma’s en leerlijnen.
Het beroepsonderwijs bereidt jongeren voor op een toekomst op de arbeidsmarkt. Welk beroep je ook kiest, kunst en cultuur kunnen je helpen om je werk beter te doen. Door creatief te denken, verzin je de meest verrassende oplossingen. Onze activiteiten zijn dan ook praktijkgericht, en focussen op de ontwikkeling van echte ‘doeners’.
KIM BOUWMEESTER (directeur IKC De Regenboog • De Staart)
Ons IKC is ‘meer dan school’. Cultuur is verweven in ons aanbod, zodat onze kinderen van jongs af aan rijke ervaringen op kunnen doen die hen voorbereiden op het wereldburgerschap.
LEERKRACHT GROEP 7/8 (na afloop workshop rap)
Ik verbaasde me over de openheid van sommige van mijn leerlingen. Ik heb tijdens het rappen hele persoonlijke en bijzondere verhalen gehoord. Die nieuw voor me waren.
Inspirerend nieuws
Kom in gesprek
Wil je samen met ons een bijdrage leveren aan cultuuronderwijs? Dan komt SOC graag in contact met jouw school. Jullie kennis en ervaring is onmisbaar om kunst en cultuur bereikbaar te maken voor iedereen.